Calaceit trau a concurs la gestió de la Residència Sant Roc

comarquesnord.cat . Calaceit . dilluns, 3 de desembre de 2012 .

(Ampliació) L’Ajuntament de Calaceit va aprovar en ple ordinari el procediment obert per a la gestió de la Residència Sant Roc gràcies als vots a favor del PP i d’Entesa i l’abstenció dels regidors del PSOE. D’aquesta manera, la gestió de la Residència Sant Roc de Calaceit entra en concurs públic per a dos anys prorrogable. En aquest concurs es podran presentar totes aquelles empreses que ho desitgin, i que hauran de complir i oferir tota una sèrie de requisits i serveis en la cura de la gent gran. El concurs públic també estableix un lloguer mínim de les instal•lacions per a la gestió de la residència.

Segons va explicar Josep Maria Salsench, alcalde de Calaceit, “ja s’ha firmat l’acord per al concurs de la gestió” de la Residència Sant Roc, amb l’objectiu que d’aquí 15 dies surtin els precs del concurs. En el ple ordinari també es va parlar dels ingressos i de la despesa per al consistori en la gestió de la Residència, i des dels grups de l’oposició es va denunciar que els números “no són creïbles”. Al respecte, Salsench va defensar que “jo no al•lego res, sinó que s’ha de considerar que tenim la residència plena” i que ara es vol potenciar al màxim al centre de dia.

. Facturació de 30.000 euros mensuals

Pel que fa als números, l’alcalde de Calaceit va recordar que “ara surt una facturació mensual de 30.000 euros, mentre que amb la despesa de personal i manutenció hi ha un diferencial de 1.870 euros”. Josep Maria Salsench va defensar també que “es va iniciar la gestió el 15 de març amb dos residents, i al setembre ja vaig anunciar que si totes les previsions funcionaven bé, tindríem llista d’espera”. Al respecte, Salsench va recordar que “no tenim llista d’espera, però només tenim dos places per a cobrir”, i en molts pocs dies “podria quedar plena”.

En relació als números de la gestió de la Residencia Sant Roc, la cap de l’oposició Rosa Doménech va defensar que “no entenem els números i que es tragui ara a procediment obert. Des de fa temps sabem que l’alcalde enganya amb les xifres i els números. Natres portem una comptabilitat amb els comptes que tenim i veiem que els números no quadren”. Doménech va aprovar que “treguin a concurs la gestió de la Residència”, ja que “natres ho vam demanar des del primer moment”, però va posar damunt de la taula alguns aspectes com les tarifes i els ratis de treballadors i usuaris.

. Les “subvencions” de 300 euros

En relació a les tarifes, Rosa Doménech va recordar que “ara mateix subvencionen amb 300 euros els residents”, però quan una empresa passi a gestionar la Residència aquesta “haurà de buscar un preu que li resulti rentable”. Per tant, la nova gestió pot esdevindre una nova tarifa per als usuaris. Així ho va defensar la regidora socialista, qui també va plantejar què passarà quan “a un resident que ara paga uns 800 euros li hagis de dir que de repent n’ha de pagar 1.200”. Doménech també va fer referència al personal que ara hi treballa i que considera “molt just” per al número de residents, així com coses claus com la sortida d’emergència.

Per la seua banda, el regidor d’Entesa per Calaceit, Paulí Fontoba, va defensar que “els números” de la residència “no són els que diu l’alcalde” i que precisament la gestió de la Residència Sant Roc va ser una de les causes que va trencar el pacte de govern en el consistori. Fontoba va recordar que les instal•lacions acumulaven un deute de 79.000 euros, i “en la situació econòmica en la que estem crec que no és bo”. Conforme s’ha anat omplint la residència, ara es genera un benefici d’uns 2.000 euros. Però Fontoba va considerar que “amb un benefici de 2.000 euros, no te l’agafa ningú”, una residència.

. ”La gent està sobreexplotada”

A la vegada, el regidor d’Entesa va posar sobre la taula altres aspectes, com ara que a finals de l’any passat es va parlar de la creació d’habitatges tutelats i centre de dia, i “això encara no ha passat”. Fontoba també va fer menció als actuals treballadors de la Residència Sant Roc i va dir que “la gent està sobreexplotada”, i va recordar que “si no pots generar una correcta atenció, has de pujar quotes”. De moment, la Residència Sant Roc de Calaceit és només per a persones vàlides, encara que el consistori treballa en els tràmits perquè sigui qualificada com a mixta.