L’Ajuntament de Morella exigeix en Ple a la Diputació i a la Generalitat que no eliminen el servei de Teleassistència

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 8 de desembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

L’Ajuntament de Morella va celebrar el divendres el plenari ordinari corresponent al mes de desembre. En ell, va destacar l’exigència a la Generalitat i la Diputació perquè no eliminen el servei de teleassistència, que es va aprovar amb els vots a favor del grup municipal socialista i l’abstenció del popular. Esta urgència es deu a que el IMSERSO ha anuciat a la Creu Roja que este servei no es prestarà des de l’1 de gener de 2013, llevat que altres administracions o els veïns ho financen. El consistori morellà ho considera un “servici de qualitat” per als majors, que gasten més de 20 famílies en la localitat i més de 3000 en la província de Castelló i, per això, demana el seu manteniment.

Esta moció s’ha presentat després d’una reunió de l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la regidora de benestar social, Malú Blasco, amb membres de la Creu Roja provincial i comarcal. La ONG ha advertit de l’eliminació o copagament del servei i del seu gradual traspàs a teleajuda. Ahir, en la sessió plenària, Malú Blasco va explicar la diferència entre ambdós serveis i afirmava que “la Teleasistencia és un servici bàsic per a molts majors de la nostra localitat i, és lamentable que la Generalitat i la Diputació plantegen deixar sense servici a moltes famílies”. La teleajuda consistix en un avís a uns familiars en un cas d’urgència, mentres que la teleassistència és un servei de proximitat gestionat per Creu Roja, en el que els seus voluntaris a més d’esta funció de socor, també estan en contacte continu en els majors i ajuda a previndre altres riscos. Segons indica, “la Generalitat ha sigut un exemple de com no cal aplicar la Llei de la Dependència, sent la Comunitat amb menys i pitjors valoracions d’Espanya, i l’eliminació de la Teleassistència seria un altre colp dur per a les persones majors”.

La regidora Malú Blasco considera que “en estos moments de crisi, la prioritat de les administracions hauria de ser la protecció als més dèbils i no plantejar l’eliminació del servei o el copagament”. Per això, dóna el seu suport “al servei integrat que presta la Creu Roja i no a la solució que planteja la Diputació i que és un servei senzill i, que desatendria molts usuaris durant una nova valoració”. Si l’administració provincial haguera de tornar a valorar els pacients per a prestar el servei de teleajuda, els beneficiaris actuals es quedarien entre dos mesos i mig i un any i mig sense disfrutar d’este servei.

A més d’este punt, en el ple, l’equip de govern va presentar quatre mocions més, en les que va obtindre el recolzament del grup popular. Per mitjà d’éstes, es va exigir a la Generalitat Valenciana que no aplique la pujada de la taxa de subministrament d’aigua prevista, que actue d’urgència en el col·legi Mare de Déu de Vallivana, que no retire la subvenció per ser municipi turístic i que pague les anualitats que deu i, al Govern central que no aplique la pujada de taxes judicials.

Més informació: | |