La col•lectivitat, les padrines de guerra i l’ensenyament centren les Jornades sobre la Guerra Civil de Queretes

comarquesnord.cat . Queretes . diumenge, 9 de desembre de 2012 .
Etiquetes: ,

“Estem satisfets, les jornades han tingut una bona resposta i els comentaris que hem rebut han estat molt positius”. Aquest va ser el balanç que des de l’Associació Cultural Medievo va fer Juan Luis Camps poques hores després de que acabessin les Segones Jornades sobre la Guerra Civil que va albergar Queretes entre el dies 5 i 9 de desembre. Unes jornades que en aquesta segona edició han tractat diversos temes d’aquella etapa de la nostra història, com ara la Col•lectivitat de Queretes, la ‘Escuela Nacional’, els Quadernets de la República, la correspondència o les padrines de guerra, entre altres.

Unes Jornades Històriques que van reunir a molta gent durant el Pont de la Constitució i la Puríssima i on el desenvolupament de les mateixes va ser “fantàstic”. Segons Camps, “ha vingut molta gent, s’ho han passat bé, ens han portat material (que recordem que és un dels objectius de les jornades, com fotografies, documentació…) i damunt de la taula han sortit temes que volem tocar el pròxim any”. Entre altres, l’Associació voldria dedicar unes noves Jornades sobre la Guerra Civil en temes concrets com el tren (aquest 2013 fa 40 anys del tancament de la línia de la Vall del Zafan), el maquis i l’estraperlo.

. Molt de material

Des de l’entitat organitzadora van reconèixer també que degut a la bona resposta que ha tingut la sol•licitud de material d’aquella època, “ara se’ns ha plantejat el primer problema”, que no és altre que tindre-ho tot “ben guardat”. A més, Juan Luis Camps va afegir que “si tenim documentació concreta i gent que de manera voluntària vol donar una xarrada sobre un tema, tenim garantides les terceres, les quartes, les cinquenes… perquè de temes a tractar n’hi ha molts”. I és que una de les claus de les Jornades és que “parles de la guerra, però d’episodis concrets que van passar aquí, al poble”.

Per exemple, de la correspondència, dels quadernets o dels mateixos dibuixos que feien els xiquets a l’escola de Queretes se’n pot traure profit. Durant les Jornades sobre la Guerra Civil han aparegut “referències curioses i que parlen de fets històrics que s’han transmès de forma oral” com la porta que es va obrir a l’església, i de les que “després trobes una referència o una fotografia que et diu: així era”. També va aparèixer un relat de l’època que explicava que va caure un llamp al poble, ferint i causant morts, història que s’havia transmès també de forma oral entre els veïns del poble i la família afectada.

. La guerra a Queretes

A la vegada, Camps va recordar que “natres volem parlar dels temes que van afectar al poble”. El context general de la Guerra Civil “està més o menys clar”, i quan “toques coses de tant a prop has de buscar conceptes que puguin aportar informació”. Si es parla d’afusellaments “no té sentit posar exemples de Paracuellos”. O si parles de la propietat, “no té res a veure Queretes amb els terratinents d’Andalusia”. Camps va afegir també que tractar fets reals tan pròxims “obliga a tindre molt de tacte. Són temes durs, fets que han afectat als nostres pares i als nostres iaios, i amb això s’ha de ser molt sensible”.

Al llarg d’aquests cinc dies, van ser diverses les persones que van col•laborar amb les Jornades sobre la Guerra Civil. L’Associació Cultural Medievo va agrair l’esforç i la dedicació dels tertulians, com Víctor Juan Borroy, Renato i Encarnita Simoni (vinguts de Suïssa), Juan Antonio Mir, Jaime Sorolla i Vanessa Arrufat. També a l’ajuntament, pel seu suport, com també a l’Associació Cultural del Matarranya, a Carles Terès i a la gent del grup i la gent que ha estat darrere de l’exposició de material de guerra, com són Joaquin Llerda, José Antonio Albesa, Josep Buendia i Alan Albesa.

Més informació: |