S’espera una pujada del preu de la carn amb l’entrada de la nova llei de Benestar Animal

comarquesnord.cat . Bruxel•les . dilluns, 10 de desembre de 2012 .
Etiquetes:

L’entrada d’un nou any arriba en algunes novetats en matèria agrícola i ramadera. La més rellevant té a veure amb el sector del porcell, ja que el 1 de gener de 2013 entra en vigor la nova Normativa de Benestar Animal. A la comarca del Matarranya, la majoria de ramaders ha adaptat les seues explotacions de mares i cria, bé sigui reduint cabanya, o bé fent les inversions necessàries. Aquesta adaptació ha seguit els terminis previstos, encara que ha hagut un problema en la fabricació de les noves reixetes. Degut a l’allau de les comandes, algunes d’elles podrien no estar disponibles fins a meitats d’any.

Segons va explicar Enrique Bayona, del Grupo de Empresas Arcoiris, “s’han donat unes circumstàncies especials, i amb l’allau de les noves reixetes algunes comandes no es podran resoldre fins al mes de juny”. De fet, les empreses i els fabricants especialitzats de reixetes estan emetent certificats on es confirma que fins una data concreta no es pot fer el canvi de les noves, i que compleixen els requeriments de la nova llei. Bayona va afegir també que al Matarranya “va haver 56 explotacions que van demanar ajudes per a adequar-se al Benestar Animal”.

. Competència estrangera

La comarca del Matarranya té registrades un total de 203 granges de gorrinos, de les quals 35 estan inactives i les 168 restants segueixen funcionant. De totes elles, més de 50 estan dedicades a la maternitat i cria o són de cicle tancat, i són aquestes les que a partir del 1 de gener de 2013 han de complir la nova Normativa. La resta són granges d’engreix, i segons les previsions que mou Europa l’adaptació d’aquestes explotacions haurà de complir-se a partir de l’any 2014. A més, el Fons Especial de Teruel tindrà en compte l’esforç que ha fe el sector porcí per a adaptar-se a la normativa.

A la vegada, una de les grans preocupacions dels ramaders passa per la competència “deslleial” vinguda de fora. Bayona va recordar que “Europa legisla per a Europa i, desgraciadament, no ho fa cap enfora”. Europa “legisla amb un munt de directives, reglaments, normatives… Fins i tot legisla els mil•límetres de les reixetes. I això val per a Europa però no per a altres productors”. Per això, “a mig termini l’entrada de carn de fora està cantada” i va concretar que això “tindrà un greuge comparatiu entre la manera de produir d’Europa i la de produir des de fora”.

. La pujada dels preus

Damunt la taula existeixen també dos elements més. Per una banda el preu de la carn, que de la mateixa manera que va succeir al 2012 amb els ous i les gallines ponedores, anirà a l’alta a partir d’aquest 2013. Bayona va defensar que “això té una raó lògica, perquè en el balanç final d’Europa es pot produir una caiguda de la cabanya per no adequar-se” a la normativa i “això de seguida repercuteix en els preus”. Bayona va dir que “ja ho vam viure amb les gallines ponedores d’una forma important” i és provable que es pugui repetir amb el porcell.

Bayona també va fer menció al preu de les matèries primeres. El porcell està més car que mai, però engreixar-lo “és més car que mai, també. I això és un llast terrible”. De fet, existeixen “uns mercats especulatius que es basen en les matèries primeres, borses on pots comprar blat i civada, gent que especula en aquestes matèries”. Bayona va dir que “això hauria de limitar-se perquè s’especula en tot” i aquest joc no només afecta a l’encariment dels pinsos i l’engreix d’animals, sinó també en ‘temes’ tan delicats com són l’alimentació bàsica d’alguns països.

Més informació: