Vilafranca es declara territori lliure de fracking per unanimitat del ple

comarquesnord.cat . Vilafranca . dimarts, 11 de desembre de 2012 . 1 comentari
Etiquetes: ,

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat per unanimitat una moció que prohibeix que en el seu terme municipal s’utilitzE el mètode de fracking o fractura hidràulica per prospeccions o explotacions petrolíferes. PSPV, PP i Plataforma per Vilafranca han confirmat presentar al·legacions al projecte de prospeccions plantejat per l’empresa Montero Energy. Així mateix els tres grups municipals insten les Corts Valencianes perquè declaren la prohibició d’utilitzar la fractura hidràulica a la Comunitat Valenciana. L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha apuntat que l’administració autonòmica valenciana ha d’actuar com l’aragonesa que “des d’un principi i amb rapidesa ha reaccionat perquè la fractura hidràulica no es pose en marxa a Aragó”.

L’Ajuntament de Vilafranca ha convidat als seus veïns a que signen les al · legacions del consistori. Les al · legacions es troben en les oficines municipals de l’Avinguda Llosar 26. Tots els grups polítics del municipi insten a la Conselleria d’Indústria a denegar els permisos sol · licitats per l’empresa. D’altra banda sol · liciten a les Corts Generals que Espanya sigue un territori lliure de fractura hidràulica. A més, han expressat la seua petició perquè el Ministeri d’Indústria denegue les prospeccions previstes en el projecte Pitàgores, que és el que afectaria el terme de Vilafranca.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca s’ha manifestat que la fractura hidràulica suposarà un gran consum d’aigua, pot produir contaminació en els aqüífers pels additius químics utilitzats i el gas pot arribar a causar danys per fuites. El consistori ha manifestat la seva preocupació pel dany que pot ocasionar la fractura hidràulica en els aqüífers, no només dels Ports i el Maestrat, sinó també a la zona de Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Orpesa o Torreblanca. En el debat sobre les al · legacions s’ha fet referència al dany que poden patir sectors com la ramaderia, l’agricultura i el turisme rural.

Després de l’anunci de les prospeccions mitjançant fractura hidràulica l’Ajuntament de Vilafranca va constituir una comissió amb tots els grups polítics. En ella s’ha analitzat tota la documentació sobre la fractura hidràulica. A més, el consistori va convocar el passat 1 de desembre una conferència en la qual els catedràtics de geologia José Luis Simón i Ignacio Morell, alertaren sobre les conseqüències que la fractura hidràulica pot ocasionar sobre els aqüífers. D’altra banda el consistori ha creat al web municipal un espai que conté documentació sobre l’impacte de la fractura hidràulica.L’Ajuntament de Vilafranca realitzarà un seguiment permanent de projecte per evitar que la localitat i el Nord de Castelló puguen veure’s afectats per aquesta tècnica.

Més informació: |

1 comentari

  1. Enhorabona a Vilafranca per anar tots a una en un tema tant delicat com el fracking. A Morella no es pot dir el mateix. El PSPV des del primer moment va anar contra el fracking, mentre que el PP va seguir la seua tàctica de la ‘puta i la ramoneta’ tant comú en la política catalana. Per satisfer als seus ‘jefes’ de Castelló i València, a esta gent li done igual el que es faigue al nostre territori. Es van abstindre i ara queden retratats respecte als del seu partit de Vilafranca. Diferents formes de lluitar pel seu municipi.