Morella és el primer municipi que restitueix les emissions de TV3 i Aragó TV. L’Ajuntament comunica als col·lectius implicats que es recupera la normalitat

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 14 de desembre de 2012 . 1 comentari
Etiquetes:

Morella recupera la normalitat en el seu espai radioelèctric després de dos anys i mig en els què no s’han pogut veure les cadenes autonòmiques d’Aragó i Catalunya. D’esta manera, la localitat dels Ports es convertix en el primer lloc de la Comunitat Valenciana en el què es restituiran estes emissions, basant-se en la sentència fallada pel Tribunal Suprem de Justícia i insta a la Generalitat a què complisca amb esta dispositiva. En la jornada d’avui, el consistori s’ha reunit amb els nou col·lectius que es van mobilitzar contra el tancament del repetidor i que han sigut dels més actius en esta qüestió, per a comunicar-los les novetats al respecte.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, afirma que “la Generalitat Valenciana mai haguera tingut d’apagar-se els repetidors ni atemptar contra la llibertat d’expressió i informació dels ciutadans; així que ja era hora que es recuperara la normalitat en la nostra comarca”. A més, ha instat a “la Generalitat Valenciana a què complisca amb la sentència i que regularitze de fet la situació en tot el nostre territori” .

En la sentència del TSJ, es dictamina que la Generalitat Valenciana no té potestat sancionadora en esta qüestió i anul·la la denúncia que requeia sobre Acció Cultural del País Valencià. Per això, els col·lectius morellans reunits avui han felicitat públicament a esta associació per “la victòria i pel treball per la promoció de la nostra llengua”. El regidor de governació, Ernest Blanch, també afirma que “la sentència demostra que l’ex-president de la Generalitat va abusar de la seua autoritat, en un acte sense precedents, vulnerant els drets dels ciutadans i confiem que l’actual Consell retorne les aigües al seu cauce”. Després de conéixer-se la notícia, el president de l’administració autonòmica va anunciar que no recorrerà esta sentència i que negociarà la reciprocitat amb Catalunya. Així, Blanch reivindica “una televisió sense fronteres, en la que els ciutadans i ciutadanes puguen triar què continguts vullguen veure en les seues televisions, amb una acció immediata i sense traves, atenent a la nostra realitat geogràfica, administrativa, cultural i sociolingüística, ja que Morella no és només el centre geogràfic de l’antiga Corona d’Aragó, sinó que també és centre territorial, econòmic i sociolingüístic”.

Cal recordar que el passat 7 de juny de 2010 el repetidor de Morella va deixar d’emetre els senyal de les cadenes autonòmiques d’Aragó i Catalunya. Les primeres es rebien des de feia uns mesos i TV3 arribava a les llars de la comarca dels Ports des de feia vint-i-cinc anys. Esta obligació de tancament baix amenaça de multa, va provocar una reacció ciutadana molt important a Morella, amb creació de nous col·lectius, manifestacions, recollides de firmes, actes reivindicatius… A més, l’Ajuntament de Morella ha aprovat nombroses mocions en estos més de dos anys, algunes presentades per col·lectius, com el Centre d’Estudis dels Ports. L’edil també ha agraït la mobilització i l’esforç de tots estos col·lectius.

Després del repetidor de Morella, també arribaria el tancament de molts més de tot el territori valencià, propietat d’ACPV. Llavors, des d’esta associació es va promoure una Iniciativa Legislativa Popular, que va comptar amb més de 650.000 firmes. Però quan es va votar el seu possible debat en el Congrés, el Govern la va tirar arrere. Per a Blanch, “tant la Generalitat Valenciana com El Govern de la nació han de reconéixer el contingut de la ILP Televisió sense Fronteres”.

Més informació:

1 comentari

  1. Enhorabona a l’Ajuntament de Morella per lluitar per la llibertat de tots i totes. Ja és hora de que algú li plante cara a la Generalitat Valenciana i que acabe en esta censura. A veure si pot veure’s TV3 a tot el país en breu!!!