Ximo Puig demana al Congrés una prohibició del fracking a tot el territori espanyol

comarquesnord.cat . Madrid . dimecres, 19 de desembre de 2012 .
Etiquetes: , , , ,

El secretari general del PSPV-PSOE i diputat nacional, Ximo Puig, ha presentat una proposta en el Congrés perquè es “promulgue una moratòria per a l’ús de la tècnica d’explotació minera denominada fracturació hidràulica (fracking) en tot el territori i se suspenguen amb caràcter immediat les activitats que s’estiguen realitzant”. D’aquesta manera, Puig demana que “es prohibisquen la concessions de noves autoritzacions i que es constituïsca un grup d’experts que elabore un informe per a avaluar els riscos ambientals lligats a aquesta tècnica”.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha advertit que “en països com França s’ha prohibit l’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica i s’han revocat les autoritzacions que havien sigut concedides”. A més, també a Alemanya i a Gran Bretanya “s’està considerant la prohibició total d’aquest tipus de tècniques i a Estats Units s’estan imposant moratòries amb l’objectiu d’estudiar millor els seus efectes”.

Segons ha destacat Puig, aquest procediment consisteix en la “injecció d’aigua, arena i productes químics a alta pressió per a fracturar les roques entre les quals es trobe contingut el gas o el petroli”. Els additius químics que s’utilitzen contenen nombroses substàncies com a cianurs, benzens, xilens i altres cancerígens, per la qual cosa tot això “genera una alta contaminació en els nivells freàtics més profunds, amb la possibilitat de propagar-se en el temps cap a nivells més superficials”. Aquesta situació ha sigut denunciada “per diferents instàncies i grups socials i en el Parlament Europeu s’ha realitzat un estudi sobre l’impacte d’aquesta tècnica evidenciant la falta de normativa que regule aquesta activitat”.

Davant això, Puig ha denunciat que s’han conegut “les intencions d’utilització d’aquesta tècnica dins del territori espanyol” i, a més, ha destacat que “en els últims anys la petició de permisos d’explotació ha crescut de forma significativa en aquelles àrees en les quals existeixen rastres d’hidrocarburs”. Per això, ha assenyalat que “existeix una necessitat urgent de regular aquesta pràctica” i ha exigit que “s’aplique aquesta moratòria i es definisca el contingut d’una normativa reguladora per a tot l’Estat”.

Més informació: | | | |