Tècnics de la Diputació troben dos aqüífers amb una qualitat i quantitat d’aigua excel·lent a La Portellada

comarquesnord.cat . La Portellada . divendres, 21 de desembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

Els tècnics de la Diputació Provincial de Teruel han trobat dos aqüífers “òptims” per a fer front a les necessitats d’aigua potable de La Portellada. Segons van explicar des de la pròpia Diputació, dos dels tres sondejos que han dut a terme els tècnics han eixit amb uns resultats molt favorables, garantint la quantitat i la qualitat d’aigua que necessita el municipi matarranyenc. Les mateixes fons van concretar que el següent pas consistiria en la redacció d’un projecte per a la legalització i la canalització del pou d’aigua.

El delegat d’infraestructures i vicepresident segon de la Diputació, Ramón Millán, va concretar que “per fi arriben bones notícies, perquè dels tres sondejos que s’han fet, dos han eixit molt positius”. Millán va afegir que d’un d’ells “el tècnic ha dit que és el que s’hauria d’explotar. I a partir d’aquí cal treballar en el procés de legalització del pou”. De fet, i segons destacaven des de la Diputació, existeixen partides pressupostàries del Fons d’Inversions de Teruel (FITE) per a resoldre aquesta situació.

Ramón Millán va recordar que “ara s’ha de fer un projecte, s’han de seguir els passos que marca la llei”. Al respecte, els tècnics de la Diputació Provincial s’encarregaran de redactar el projecte de legalització del pou i de canalització, i pel que fa a possibles altres sondejos Millán va defensar que “amb el que tenim, és suficient”. L’aqüífer més apropiat per a ser explotat caldria donar-li l’amplada i la profunditat necessària per a posar una canonada en condicions per a dur a terme el corresponent bombeig d’aigua.

. El compromís del consistori

Des de la Diputació van reconèixer la complexitat del problema de La Portellada, i que des de que es van detectar els alts nivells en nitrats s’han sondejat diverses solucions al problema. De fet, es va estudiar la possibilitat d’instal·lar una desnitrificadora molt potent i que està en funcionament en municipis com Les Borges del Camp (Tarragona). També es va estudiar instal·lar uns filtres més potents per a la depuració d’aigua del Aqüífer del Salt, així com portar aigua d’altres municipis del Matarranya.

Finalment s’han fet aquests sondejos, una opció que satisfà a l’ajuntament i el municipi de La Portellada perquè garanteix la quantitat i qualitat d’aigua que necessita el poble ara, i també a llarg termini. Des de la Diputació van afegir que “l’Ajuntament porta molt de temps treballant en aquest assumpte i ha complert amb la seua funció”. Ramón Millán va reconèixer que “no era tan fàcil, perquè s’ha valorat, s’han mirat totes les alternatives i em consta que s’han assolit els resultats”.

L’Aqüífer del Salt de La Portellada, que abasteix el municipi del Matarranya, va arribar fa gairebé un any a uns nivells de contaminació per nitrats disparats, i l’aigua va estar declarada no apta per al consum humà. La concentració de nitrats en l’aigua de la captació que abasteix La Portellada se situava en l’entorn dels 80 mil·ligrams per litre (mg/l), quan los nivells màxims admesos tant per Europa com per Espanya estableixen els 50 mg/l com a límit màxim per a considerar una aigua apta per al consum humà.

Més informació: | |