Mont-roig recorre a l’assistència circumstancial de la secretaria de la Comarca

comarquesnord.cat . Mont-roig . dijous, 27 de desembre de 2012 .

La Freixneda no és l’únic municipi que ha requerit l’assistència circumstancial de la Secretaria de la Comarca del Matarranya. Des de meitats d’octubre, Mont-roig fa ús d’aquesta assistència, de caràcter circumstancial i en principi prevista per a un màxim de sis mesos. Així es va anunciar en l’últim ple de la Comarca, on es va destacar que dos municipis més, com La Freixneda i Torredarques, també han sol•licitat aquesta assistència. En el cas de Mont-roig, i segons les fonts consultades, aquesta assistència arriba després que el secretari del poble fos expedientat a inicis d’octubre i demanés el cessament voluntari del seu càrrec.

Mont-roig porta més d’un any amb els comptes retinguts per l’Estat perquè encara no s’han presentat les liquidacions dels pressupostos dels últims anys, suposant això una delicada situació per a les arques municipals. De fet, i segons es va explicar en l’últim ple municipal celebrat a Mont-roig, no consta que el consistori hagi fet pressupostos en els últims anys, unes irregularitats que es remunten unes dècades enrere. Per a resoldre aquesta situació i posar-ho tot al dia, el primer que es va fer va ser tramitar un expedient disciplinari contra el ex-secretari on s’argumentava el desistiment de les seues funcions com empleat públic.

Això va comportar que l’afectat demanés el cessament voluntari del seu lloc de treball, una decisió que al tractar-se d’una agrupació secretarial de tres municipis afecta tant a Mont-roig com a Torredarques i La Sorollera. L’expedient disciplinari està en aquests moments en mans de la Direcció General d’Administració Local, autoritat competent, i per a resoldre’l es nomenarà un secretari i un procurador que estudiaran el cas. Dintre de les irregularitats que s’han posat sobre la taula està també que el funcionari expedientat no s’havia aplicat la reducció per als treballadors públics del seu salari i que cobrava un sou per damunt del seu rang.

. Liquidacions des de 2006

A diferència de La Sorollera, on no s’han produït irregularitats en els seus comptes, els consistoris de Mont-roig i Torredarques tenen retinguts els seus comptes des de fa més d’un any per no haver presentat les liquidacions i pressupostos des de l’any 2006. Això ha suposat un ofegament en el dia a dia dels dos ajuntaments, que tenen grans dificultats per a fer front a despeses bàsiques com els treballadors públics o les factures d’aigua i de llum dels equipaments i instal•lacions municipals. Només a Mont-roig, el bloqueig dels comptes han suposat 70.000 euros (15 mesos retinguts) que ha deixat d’ingressar el consistori, i que són claus per al funcionament diari d’un municipi.