El Matarranya aplicarà noves variables en Gestió de Residus que fomentin el reciclatge

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 28 de desembre de 2012 .
Etiquetes:

La seu de la Comarca del Matarranya va acollir el divendres 28 de desembre una reunió consultiva amb alcaldes (també hi va assistir algun regidor) dels pobles que la integren per a informar de les noves variables que es volen aplicar en la Gestió de Residus. Des de la Comissió que s’encarrega d’aquesta tasca es va partir de canviar les variables que s’utilitzaven fins ara (que eren nombre d’habitants i dies de recollida per municipi) per unes altres que ajudin a fomentar l’estalvi i el reciclatge de cartró, envasos i vidre.

La Comissió planteja aquest canvi en passar de les dos variables utilitzades fins (50% de població i 50% dels dies de recollida) a tres noves variables (a 33% cadascuna), que serien els dies de recollida, el nombre de contenidors i el pes del rebuig per cada poble. Això va obrir un intens debat, amb representants a favor i en contra. Els més reticents a les variables defensaven que “suposa el mateix cost aixecar un contenidor ple que un mig buit” i que tindria més sentit fer ús d’altres variables com els punts de recollida.

. Pagar dos vegades pels quilos

Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, va ser un dels assistents que més va intervindre a la reunió i dels primers en obrir el debat. Boné va reconèixer que “entenc que és molt complicat arribar a un consens entre tots els municipis”. Però “he manifestat que estic en desacord” de la primera proposta “perquè el percentatge que se’ns fa pagar pel rebuig ja el paguem”. L’alcalde de Valderrobres va recordar que el cànon que cobra l’abocador d’Alcanyís ja es paga per quilos.

Boné va afegir que “costa el mateix aixecar un contenidor a meitats que un que estigui complet” i va concretar que “altres variables, com la que ha pogut plantejar l’alcalde de Valljunquera sobre punts de recollida, sí repercuteix en el cost del servei”. L’alcalde de Valderrobres va destacar que nombre de contenidors, punts de recollida i dies de servei són tres variables “més lògiques” que la dels quilos, una opinió que compartirem també des de Calaceit, Massalió i Queretes.

. Fins a 4 variables

Precisament, de la reunió d’alcaldes va eixir la possibilitat de fer unes noves taxes amb tres o quatres variables, opinió que serà traslladada ara a la Comissió. Els representants dels municipis parlaven de tres variables (punts, dies de recollida i contenidors) o de sumar una quarta, que seria els quilos de rebuig que genera cada poble, i que satisfà més als municipis més menuts de la Comarca. De la reunió, sobretot, es va buscar el màxim consens a través d’unes variables que “beneficiïn a tots”.

Al respecte, Boné va recordar que “pareix que els ajuntaments més menuts sempre ixen perjudicats davant els grans, però crec que no és així”. De fet, a la reunió es va parlar de la compra d’un nou camió. I si “no estigueren els pobles més grans, possiblement no es podria assumir el cost total del camió”, quan “la necessitat d’un camió és igual per a un poble menut com per a un poble gran. És cert que nosaltres els utilitzarem més. Però també aportem més”.

. Reduir costos

El president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va apuntar que “hi ha una Comissió d’on va eixir una proposta” i on es va parlar “d’un nou sistema perquè els ajuntaments s’implicaren per a reduir els costos”. A través d’aquesta reunió consultiva “s’ha donat a conèixer als alcaldes” el sistema que es planteja des de la Comissió, i en la que han eixit “diferents punts de vista i s’ha d’intentar fer una proposta que beneficiï a tots els veïns de la comarca”.

La reunió va comptar amb l’assistència de 12 municipis del Matarranya, sent-hi presents entre ells Queretes, Beseit, Valderrobres, Calaceit i Massalió, que són els pobles més grans de la comarca. També van participar Valljunquera, La Freixneda, Fontdespatla, la Vall del Tormo, Pena-roja, Lledó i Ràfels. Per diversos motius, no hi van poder assistir els alcaldes o regidors de Mont-roig, Torredarques, Fórnols, La Portellada, la Torre del Compte i Arenys de Lledó.

Més informació: