Morella, marc d’una jornada informativa sobre l’extracció d’hidrocarburs i el fracking

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 29 de desembre de 2012 .
Etiquetes: , , ,

L’Ajuntament de Morella i l’Aplec dels Ports han organitzat una jornada informativa sobre l’extracció d’hidrocarburs, el mètode de fractura hidràulica -fracking- i impacte mediambiental. En ella, dos experts, com el professor d’investigació del CSIC, el morellà Xavi Querol, i, el doctor en geologia i expert en la zona del Maestrat, Ramón Salas, han explicat els riscos i les característiques de la utilització d’esta tècnica d’extracció d’hidrocarburs, així com qüestions geològiques del nostre territori. Estes intervencions no s’han centrat només en les prospeccions, sinó que com a grans coneixedors del territori que són, han explicat les zones que poden veure’s afectades, basant-se en estudis geològics i hidrogràfics. Cal recordar que la mercantil Montero Energy S.L. ha sol·licitat permisos d’estudi i extracció de gas pissarra en distintes Comunitats Autonómas, que a Castelló afecta més de 40 municipis i, que el terme de Morella és l’únic que es veu afectat per les tres zones d’estudi.

L’Ajuntament de Morella va ser el primer de la província de Castelló que va aprovar al·legacions contra esta tècnica d’extracció d’hidrocarburs en una sessió plenària, encara que únicament amb els vots del grup municipal socialista. El consistori va actuar consensuant la decisió amb els sectors més afectats, com el Consell Agrari o el del Medi Ambient. A més, hi ha comunitats autònomes com l’aragonesa, que s’han declarat zones lliures de fracking, per a no permetre l’ús d’esta tècnica en el seu territori. A pesar d’això, esta zona també podria veure’s afectada per les prospeccions, ja que estan banyats pel gran aqüífer del Maestrat.

El regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Morella, Rafa Pallarés, afirma que “el fracking comporta una sèrie de conseqüències d’alteració del territori i contaminació que posarien en perill la indústria agroalimentària de Morella, el turisme i els nostres recursos paisatgístics i mediambientals”. A més, ha criticat l’ocultisme d’informació per part de la Generalitat Valenciana i l’empresa que ha sol·licitat els permisos d’estudi, que en cap moment han explicat de forma clara les seues intencions en este territori”. Per això, valora de forma molt positiva la jornada, ja que “els veïns de Morella poden conéixer informació a fons d’esta tècnica, de mà de dos experts en el tema, que són els que més coneixen el nostre territori, i, també moltes qüestions de gran importància sobre el nostre patrimoni geològic i mediambiental”.

. Jornada informativa

Estos experts, que han posat damunt de la taula algunes qüestions que posen en dubte la utilització d’esta tècnica a Europa en l’actualitat, són els que millor coneixen la zona del Maestrat. Tal com explica Xavi Querol, la primera d’estes qüestions és que “el fracking és un problema nou i no hi ha una normativa sòlida per a evitar que es contamine”. És més, amb “la tecnologia existent actualment, el fracking és contaminant”, apuntava. En la seua exposició també explicava que hi ha dos tipus d’aqüífers en esta zona: els superficials, que apleguen als 80 metres de profunditat, com per exemple el de la Carcellera o les Moles de Forcall, i els que es troben en profunditat, a partir de 700 metres, com l’aqüífer del Maestrat. Este és d’origen juràssic i dels més importants que hi ha al Mediterrani. Des d’ací es drenen aigües cap a les planes de Vinaròs, Orpesa o Peníscola, però també arriba a Tarragona o Aragó. Per això, Querol explica que “si hi ha hidrocarburs en esta zona, estan molt prop de l’aqüífer 55 i mai s’ha arribat a explorar a tanta profunditat en esta zona”. Esta conclusió l’extrauen de l’anàlisi de les dades i els sondejos de les prospeccions petrolíferes que es van dur a terme en els anys 70. Per això, si cal extraure el gas que es troba prop de l’aqüífer del Mestrat, amb productes tòxics, s’incrementa el risc de contaminar este gran emmagatzemament d’aigua, que arriba a territori de distintes comunitats autonòmiques i, inclús, a zones no afectades per les prospeccions.

Una altra de les qüestions importants que s’han explicat són les limitacions que s’extrauen de l’informe técnic i científic elaborat per la Comissió Europea. Este text és molt contundent respecte a l’ús del fracking, encara que no va ser recolzat per la majoria conservadora del Parlament Europeu. En ell es recullen quatre riscos de gran importància: l’ocupació i alteració del territori, la contaminació de l’aigua i de l’aire (a través de l’expulsió de metà i gasos contaminants de la maquinària) i el consum d’aigua. Per a fer-se una idea de la quantitat d’aigua i ocupació del territori que es necessita, per a una prospecció a través d’un pou es necessiten uns 20.000 metres cúbics d’aigua.

. Vídeo . La xerrada a Morella sobre el fracking, tot un èxit

Més informació: | | |