Martí Gironell: “Aquest llibre ens demostra que la història es repeteix”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 31 de desembre de 2012 .
Etiquetes: , ,

El Matarranya ha tancat un 2012 literari amb una visita de luxe. El passat dissabte 15 de desembre, per la Llibreria Serret de Valderrobres s’hi va passar el reconegut escriptor i periodista de TV3, Martí Gironell, qui va portar la seua última novel·la ‘L’últim abat’. El text explica la història de Pere Frigola, l’últim abat del monestir de Sant Benet de Bages, qui es va enfrontar al rei Felip II perquè aquest volia castellanitzar els monestirs catalans, segons va afirmar l’autor.

Gironell va destacar que “en aquesta trama es troben elements de corrupció, de lluites de poder i també de lluites polítiques. El llibre demostra com alguns temes actuals vénen de molt lluny i que la història es repeteix”. I sí no, només cal recordar les últimes notícies associades a les reformes educatives. ‘L’últim abat’ és una novel•la històrica nascuda en els arxius de Montserrat a l’igual que l’anterior treball de Gironell, ‘L’arqueòleg’, i per tant “és una història que encara que està menys documentada que la del llibre anterior”, gran part de la trama, “la majoria dels capítols són totalment reals”.

. Dins del Monestir

Com anècdota, cal dir que Gironell ha passat més d’un any vivint a les instal·lacions de l’actual monestir amb la intenció de “aconseguir captar l’essència del lloc”. En aquest sentit, el periodista i escriptor va afirmar que “el fet de trepitjar, de sentir l’espai sobre el qual estàs escrivint crec que aconsegueix donar un valor afegit a l’obra”. A més, aquesta estada en l’escenari de l’obra “fa que tant la tradició vitivinícola de la zona o fins i tot les paraules pròpies del territori acabin reflectint-se en el llibre”.

Finalment, Gironell també va voler destacar la importància del contacte directe que manté amb els seus lectors. De fet, segons va reconèixer, “el títol d’aquesta obra l’han triat els lectors amb els que mantinc contacte directe ja sigui a través d’internet o en cites com les d’avui en què parlo cara a cara amb ells”. A banda de Gironell, durant el passat mes de desembre, altres autors com Joaquim Montclús, Virginia Buitrago, Neus Pallarés, Francesc Miralles, Rocío Carmona i Lola Salmerón han presentat els seus últims treballs a la Llibreria Serret de Valderrobres.

Més informació: | |