Els Reis d’Orient recorren el Matarranya i tanquen uns Nadals plens de màgia i il·lusió

comarquesnord.cat . Matarranya . dilluns 7 de gener de 2013 .
Etiquetes: ,

Pijames, colònies, dolços, camises, material escolar, centenars i centenars de joguets i, sobretot, molta il·usió. Els Reixos no es van oblidar de passar per cap poble i cap casa del Matarranya, i la Nit de Reis del 5 de gener va ser màgica. A les 10 del matí, pels carrers de La Freixneda ja es sentia una olor especial. Era la de la xocolata calenta, que va precedir el tradicional recorregut dels ‘Calderons’. Els xiquets del municipi van fer més soroll que mai amb cassoles, ponts de pintura i ferralla en general, tots ells lligats d’un cordill. Els Reis van sentir el reclam dels xiquets de La Freixneda, on tocades les set de la tarda es va fer la cavalcada al poble. A La Freixneda i a tot el Matarranya, on de regals no en van faltar.

Els Tres Reis d’Orient i els Patges Reials van arribar de diverses formes als municipis del Matarranya. En tractor, en camioneta, en cotxe, a cavall… De formes molt diferents però amb un únic objectiu: repartir regals i il·lusió entre els més menuts de la casa. Els Reis d’Orient van portar pilotes de futbol, vestits, nines o videojocs (un dels regals més requerits últimament), però també van portar un feix de carbó per a aquells xiquets que no es van portar bé del tot. També se’n van recordar dels pares i dels iaios, a qui els hi van portar coses per a casa o per a mudar, ja foren corbates, camises, colònies, faldilles o sabates noves.

De Lledó a Valljunquera, cap xiquet del Matarranya es va quedar sense regals. Alguns d’ells van viure algun precedent d’il·lusió la nit abans, com és el cas d’Arenys de Lledó, on la visita del Patge Real el divendres 4 de gener va emocionar molts xiquets. A altres pobles com Mont-roig, el Patge Real va arribar el dijous, mentre que els xiquets i també els seus pares van participar els dies previs a l’arribada dels Reis amb tallers dedicats a escriure cartes o fent banderes. A Torredarques, mentrestant, els veïns del poble van aprofitar la Nit de Reis per a fer un sopar de germanor. A moltes cases del Matarranya, els regals també van arribar diumenge de matí, ben ordenats i sota l’Arbre de Nadal.

Pel mig, dos dies per a jugar i xalar amb els nous regals. Avui, els xiquets i xiquetes del Matarranya tornaven a les aules, molts d’ells estrenant coses noves que dissabte els van portar els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar. La Nit Màgica de Reis ha posat punt final a deu dies de vacances amb molta festa, molt empatx de torró i moltes tradicions. Des del Tronc de Nadal de Massalió a la visita de l’Home dels Nassos a Queretes, passant per l’arribada del Pare Noel a pobles com Vall-de-roures i la tradició dels Calderons de La Freixneda. Dies de festa, de màgia i d’il·lusió on els més menuts del Matarranya són els grans protagonistes.

Més informació: |