Morella reconeix el treball, esforç i dedicació de distints col·lectius i persones amb les creus de Santa Llúcia

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 7 de gener de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La localitat de Morella ha viscut un dels dies més emotius de l’any. El 7 de gener, dia del patró Sant Julià, se celebra l’acte cívic en el què es fa entrega de les creus de Santa Llúcia que reconeixen el treball, esforç i dedicació de diversos col·lectius i persones de i per la ciutat. Enguany, la màxima distinció municipal ha sigut per a la Rondalla, el cos de Bombers voluntaris de la comarca dels Ports, Vicent Torrent, Ricardo Tosca, Miquel Martí i Antonio Ferrer.

L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha tancat l’acte afirmant que “la història és evident que la fem la persones, el nostre treball i la nostra forma de ser i, una ciutat es fa més gran quan reconeix i agraïx als seus, el treball que han fet per ella”. A més, afegia que “Morella és una ciutat amb arrels profundes però sempre amb la mirada posada cap al futur i, gràcies al treball diari de tants morellans i morellanes, esta ciutat és un símbol i un referent, en molts aspectes”.

El primer edil morellà també assenyalava que “contra les dificultats, no té cabuda la resignació, sinó major exigència, compromís i unió per a fer-los front. Morella ha demostrat moltes vegades que sabem fer-ho i ho anem a fer. I, per a això, els valors de Ricardo, de Vicent, de la Rondalla, d’Antonio o dels Bombers voluntaris, han de ser un referent en el treball diari”. Respecte al treball que queda per davant, Ripollés asseverava que “el progrés i el benestar són el nostre referent, la nostra guia per a treballar per la ciutat i hem de lluitar per una Morella cohesionada, en la que tots compten i en la que ningú es quede al marge”.

A més, Rhamsés Ripollés ha fet un recorregut per la història del dia que se celebrava en la jornada d’avui i ha subratllat dos efemèrides importants que viurà la ciutat en este 2013. Éstes són el 340 aniversari des de que un grup de veïns sol·licitara realitzar uns actes per a agrair a la Mare de Déu de Vallivana, que desembocarien en l’aprovació de la celebració del Sexenni i, que es complix el 780º aniversari des que Morella va rebre la Carta Pobla, de mans del rei Jaume I.

. Reconeixement als premiats

El discurs de l’alcalde també ha exalçat “el treball, sacrifici, convicció cap a la nostra ciutat i l’estima respecte als morellans i morellanes” de tots els premiats. I, ha explicat els mèrits de cada u pels que han concedit la creu de Santa Llúcia.

La Rondalla, forma part de les manifestacions culturals i tradicionals de la localitat, des de 1992. Este col·lectiu va complir durant el 2012, vint anys d’activitat, que els va commemorar amb un CD amb les seues cançons i distints actes i col·labora en la formació i educació musical dels veïns de la ciudad.

Una altra organització que va complir dos dècades el passat any va ser el cos de Bombers voluntaris de la comarca dels Ports, que realitzen un important treball desinteressat en pro del bé comú. Són un col·lectiu important en la prevenció i actuació d’emergències.

Una de les dos creus de Santa Llúcia que s’ha entregat a títol pòstum ha sigut per a Ricardo Tosca. Es tracta d’una persona que va dedicar prop de 50 anys a la medicina i va tindre sempre la voluntat d’ajudar i d’assumir decisions vitals en pocs segons.

El grup valencià Al Tall va anunciar la seua retirada el passat mes d’octubre, després de més de 35 anys d’activitat. Un dels seus fundadors, Vicent Torrent, va nàixer a València, però sa mare era morellana i li va inculcar l’amor per esta terra. És un gran musicòleg, veí de Morella i que sempre ha reivindicat esta zona.

Finalment, les creus de Santa Llúcia a Miquel Martí i Antonio Ferrer, ésta a títol pòstum, es deuen al treball realitzat com a membres de la Colònia Morellano-Catalana, en la secció de Sabadell. Ambdós van emigrar al Vallés degut a l’èxode que va viure la ciutat per la crisi del tèxtil. Allí, van forjar una gran carrera dins del sector bancari, econòmic i empresarial i van donar treball a molts veïns de Morella que arribaven a aquella zona.

Les creus de Santa Llúcia s’entreguen des de l’any 2004, quan l’Ajuntament va aprovar el Reglament d’honors i distincions de la ciutat, amb l’objecte de regular tot el que fa referència a la concessió de distincions per a reconéixer aquells mèrits especials, qualitats i circumstàncies que ajuden a enriquir a la ciutat.

. Vídeo . Morella fa lliurament de les Creus de Santa Llúcia 2013

Més informació: | | |