Passat el Nadal, Els Ports mira cap al Sant Antoni

Els Ports afrontarà a partir del proper cap de setmana dies especials. Arriba el cicle de Sant Antoni després d’entrar en el 2013 i abandonar les festes nadalenques. Una festivitat que es celebra en tota la comarca i de la qual ja s’han viscut diversos actes en alguns municipis. Una celebració que fusiona la tradició religiosa amb els antics ritus ancestrals que es duien a terme durant aquestes dates fins a finals de febrer.

És el cas de Forcall. La Santantonà més reconeguda enguany està de doble celebració. Els seus components són els encarregats d’organitzar la festa. El cap de setmana de festivitat, del 18 al 20 de gener, tindrà com a majorals a l’Associació Cultural Confraria de la Santantonà. Fa mesos que estan treballant, des que es donara a conèixer la notícia a principis d’abril. Han sortejat un corder per a sufragar la festa, van plantar les carabasses abans de l’estiu que han servit recentment per a fer la confitura dels pastissets, rotlletes i coquetes, així com altres activitats. A més, van tenir sort, i els va tocar un reintegrament de les seues paperetes del Gros de Nadal. L’últim cap de setmana del 2012 van eixir a la muntanya a cercar les peces de la barraca que s’exposen en la Plaça Major de la localitat. La recollida del ‘maio’ i els troncs per a muntar l’estructura que es cremarà el divendres per a culminar la Santantonà. Aquest acte va estrenar el passat any la condició de Bé d’Interès Cultural Immaterial i fins i tot va comptar amb la participació del President de la Generalitat, Alberto Fabra.

Este dissabte es celebrarà el Dia de la Pastà de la Rotlleta. Una jornada de germanor en la qual les dones del poble es reuneixen pels forns de la localitat per a pastar les rotlletes, coquetes i coquetes de mitja lliura que es repartiran el cap de setmana gran. Al mateix temps, els homes eixiran a cercar llenya a la muntanya. La prèvia del Sant Antoni es tancarà amb un sopar popular.

Però no solament Forcall viu aquests festejos. Cada mes de gener, els pobles dels Ports s’omplen d’activitat. Una de les particularitats de les Santantonades està en què cada municipi la celebra de diferent forma. El cap de setmana més fort serà el del 18 al 20 en el qual també arribarà el de Morella, Vilafranca, La Pobla de Benifassà, Sorita, Villores o la veïna localitat de Catí. En la capital de la comarca enguany no hi han majorals, però s’esperen celebrar tots els actes.

El més matinador serà el poble de Castellfort que durà a terme el seu Sant Antoni el pròxim 12 de gener.

Més informació: | | |