Forcall esta instal·lant calefacció per biomassa a la Residència i al col·legi

comarquesnord.cat . Forcall . 9 de gener de 2013 .
Etiquetes:

L’AJUNTAMENT DE FORCALL (Castelló), està executant una xarxa de calor amb biomassa que connecta 2 edificis municipals. La instal·lació subministrarà calefacció a la Residència de la Tercera Edat i al Col·legi, així com aigua calenta sanitària per a la pròpia Residència.

Segons fonts de l’Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa (AVEBIOM), es tracta d’una iniciativa pionera, per ser la primera xarxa de calor amb biomassa de La Comunitat Valenciana que es registrarà en l’Observatori Nacional de Biomassa.

És el propi Consistori, per la necessitat de reduir costos energètics dels 2 edificis municipals de major consum, qui es posa en contacte amb una enginyeria consultora especialitzada en serveis energètics i mediambientals amb experiència en el sector en solucions de biogàs i biomassa a nivell nacional, per iniciar un estudi de les possibilitats d’estalvi energètic i inversió.

En l’actualitat la Residència té instal·lada una caldera de gasoil de 315 kW per cobrir les necessitats de calefacció i una altra caldera de gasoil de 105 kW per a la demanda d’aigua calenta sanitària, mentre que el Col·legi té instal·lada una caldera de 50 kW. Amb això, el consistori gasta a l’any al voltant de 16.000 euros anuals en gasoil entre tots dos edificis, amb un consum anual energètic proper als 200.000 kWh.

Realitzat l’estudi de diverses alternatives, es va arribar a la conclusió que la millor solució tècnica i energètica possible, era utilitzar la biomassa com a combustible per a la producció de la calefacció i l’aigua calenta sanitària en substitució de les calderes de gasoil existents, mitjançant la instal·lació d’una caldera centralitzada de 155 kW d’estelles de fusta per a la calefacció de tots dos edificis i una xarxa de calor de distribució, així com una caldera independent de pellets, per a l’aigua calenta sanitària de la Residència.

Els sistemes centralitzats per a la producció de calor, basats en xarxes de districte, són bàsicament un sistema de canonades que permet connectar múltiples punts de consum d’energia.

És interessant saber, que el consum mitjà domèstic d’una família espanyola, és causant d’al voltant de 5 tones de CO2 anuals. D’altra banda, com una curiositat, un cotxe per realitzar el trajecte des de Castelló a Forcall emet l’equivalent a 20 kg de CO2 per cada desplaçament.Amb aquesta actuació, l’estalvi anual d’Energia Final total de combustible fòssil és proper als 200.000 kW/h, evitant l’emissió de 44 tm/any de CO2, la qual cosa és el mateix el consum de 9 famílies espanyoles.

El Projecte no acaba aquí, ja s’han iniciat els tràmits per a una segona fase, amb l’objectiu d’intentar obtenir la biomassa de la gestió forestal del propi terme municipal i així poder proveir-se de la seva pròpia matèria primera, al mateix temps que fomentar la creació d’ocupació en el Municipi.

Més informació: