La tornada a les aules comença calenta a l’Aragó amb la vaga dels monitors de menjador

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres 9 de gener de 2013 .
Etiquetes:

La comunitat educativa del Matarranya ha regressat a les aules de la mateixa forma que va dir adéu al 2012: “de manera calenta”. Si el passat 21 de desembre, els estudiants i els pares van secundar l’acció dels professors del IES Matarranya de no entregar el butlletí de notes firmat com a mesura de protesta per les retallades en Educació, ara han estat els monitors de menjador els que han iniciat vaga indefinida a tot Aragó. Una vaga que en el cas del CEIP Vicente Ferrer de Valderrobres (únic centre del Matarranya amb menjador) no s’ha secundat per diversos motius, però que ha servit per a posar damunt de la taula algunes realitats i reivindicacions.

De fet, i segons denunciaven els sindicats, el seguiment de la vaga dels monitors en el medi rural no ha estat gens fàcil pels serveis mínims que exigia la DGA, i només tres monitores de l’escola Emilio Díaz d’Alcanyís van secundar la vaga el dimarts 8. Un decret del Departament d’Educació establia els serveis mínims en un 70 per cent en el cas d’Educació Infantil i Primària i en un 100 per cent a Educació Especial. Davant les queixes de treballadors i sindicats, el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va anul•lar el mateix dimarts els serveis mínims fixats, qui es va emparar a la falta de negociació entre empresa, DGA i sindicats.

. Valderrobres, un cas excepcional

El menjador del CEIP Vicente Ferrer està a la zona lúdic-esportiva de Valderrobres, a la vora de la guarderia municipal i de les aules d’Educació Infantil. Per a arribar-hi, però, els alumnes de Primària han de fer un llarg recorregut, ja que vénen des de l’Escola Pública, que està a l’Avinguda Hispanitat. Coincidint amb la vaga indefinida a Aragó, les monitores del CEIP Vicente Ferrer van defensar que “s’haurien de tindre en compte aquestes excepcionalitats de l’escola de Valderrobres” a l’hora de fer les ràtios, perquè en el cas de la capital del Matarranya, els equipaments estan repartits en tres zones del municipi i l’atenció fa que sigui diferent. També es va penjar una pancarta reivindicativa.

A més, el menjador de l’escola de Valderrobres ha perdut dos monitores aquest curs escolar degut a que el nombre d’usuaris també ha caigut. Les causes, la crisi però també els canvis que ha fet la DGA a l’hora de subvencionar els alumnes o fixar les tarifes de menjador. De fet, cap dels alumnes del CEIP Vicente Ferrer de Valderrobres ha rebut beca de menjador aquest curs escolar, la qual cosa obliga a les famílies que utilitzen el servei a pagar 96 euros al mes. Anys enrere, per contra, el que feia el Govern d’Aragó era pagar 1 euro al dia per alumne que anava al menjador com a mecanisme de beca, la qual cosa beneficiava a tots els xiquets aragonesos per igual.

. Es paga sempre igual

A aquest canvi a l’hora d’ajudar a les famílies s’hi suma també la pujada de preus, que ha passat de 78 a 96 euros al mes en un any (un 23 per cent més). A més, i durin el que durin els mesos, tota família ha de pagar 96 euros per xiquet, cosa que fa plantejar-se el servei en mesos com desembre, que com a màxim té 15 dies lectius.

Més informació: