El castell de Valderrobres acollirà una exposició sobre els gravats de la Tauromàquia de Goya

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres 11 de gener de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Les sales nobles del castell de Valderrobres acolliran enguany una exposició amb els gravats de la sèrie ‘Tauromàquia’ del pintor Francisco de Goya. Si el passat 2012, durant cinc mesos, els veïns i visitants del Matarranya i del seu patrimoni van tindre l’oportunitat de descobrir l’obra del surrealista Salvador Dalí amb les sèries de gravats ‘Los sueños caprichosos de Pantagruel’ i ‘Las cenas de Gala’, per aquest 2013 arriba una col·lecció de l’històric pintor de Fuendetodos. Es tracta d’una sèrie de 40 obres que s’inaugurarà al públic el pròxim 9 de febrer.

L’exposició arribarà a la capital del Matarranya fruit del conveni que l’any passat van firmar la Fundació Valderrobres Patrimonial i la Fundació Universitària Iberoamericana, un acord que té una durada de cinc anys i que permet que durant aquest temps aterrin exposicions de gravats i litografies dels artistes més influents i rellevants dels segles XIX i XX. La col·lecció que es mostrarà a partir de febrer està integrada per 40 peces, les 33 de la sèrie inicial més les set inèdites que també va pintar Goya, però que no van ser editades en una primera ocasió.

. Exposicions que recorren tot el món

Segons va dir Antonio Monfort, secretari de l’Associació Cultural Repavalde, “l’any passat es va firmar un conveni amb la Fundació Universitària Iberoamericana, que gestiona col·leccions d’artistes de renom, de gravats i litografies que volten per tot el món”. Per tant, cada any arribarà a Valderrobres “un artista de renom o un clàssic. El primer que hem tingut ha estat Salvador Dalí amb dos sèries de gravats”. I ara arriben “els gravats de la Tauromàquia de Goya, que serà un al·licient extra per a visitar el castell o una bona excusa per a tornar al castell i descobrir aquesta exposició”.

Al marge de Goya, continuaran també les exposicions programades a la Sala de les Cavallerisses del castell de Valderrobres aquest 2013. Sense anar més lluny, demà (el dissabte 11 de gener) s’inaugura la mostra ‘Acuarelas y Dibujos’ de Rafael González, pintor de Barcelona però assentat a Queretes des de fa molts anys. Una exposició en la que trobarem una amplia mostra del treball del pintor, en la que hi haurà quadres que ens aproximen als paisatges del Matarranya i les seus llums però també a marines. Ens mostrarà també dibuixos de carbó.

. Dalí i les figures impossibles

El passat dissabte 4 d’agost, el castell de Valderrobres va acollir la inauguració oficial de les sèries de Dalí, una estrena que va comptar amb una visita guiada a càrrec de Federico Fernández Díez, director de l’Obra Social i Cultural FUNIBER (Fundació Universitària Iberoamericana) i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Quant al contingut de la col·lecció, Fernández Díez va remarcar que “aquestes sèries són molt significatives d’una manera d’operar de Dalí, de partir d’un detonant sobre el qual projectar el famós mètode paranoic-crític”.

És a dir, “construir figures impossibles, descobrir coses que en un principi no veus, i traslladar tots els mites i obsessions” de Dalí, va afegir Fernández Díez. La sèrie ‘Las cenas de Gala’ estava associada “al món culinari, però de passada. En realitat és una excusa per a la seua fantasia enorme i per fer una mena de reflexió sobre el plaer, el dolor, el sadomasoquisme, la vida i la mort. L’excés portat als límits”, va remarcar el director de l’Obra Social FUNIBER. Aquesta mostra va esdevindre un èxit, i va estar acompanyada de ‘Los sueños caprichosos de Pantagruel’. Després de Dalí, arriba Goya.

Més informació: | | |