Forcall pasta els pastissos de Sant Antoni

comarquesnord.cat . Forcall . dissabte, 12 de gener de 2012 .
Etiquetes: , , , ,

Aquest dissabte més de 100 pastadores han plenat els bancs de treball dels forns de la localitat per tal de fer la pastada de la rotlleta i de les coquetes. Aquestos són els pastissos que rebran, de part dels majorals, els participants en la festa.

Aquest es un dels darrers preparatius que marca el calendari previ a la celebració de la Santantonada, tot un ritual que ja va començar en la tallada del maio, abans de finals d’any. Aquest Maio es troba, junt les costelles, a la plaça Major, a l’espera que el proper divendres la força conjunta del poble l’alça per a que al seu voltant es forma la monumental barraca. Per això, altra tasca que tenia aquest dissabte la majoralia era tornar a la muntanya a buscar la rama en la que es vestirà eixa gran pira.

Uns al monte, i altres al forn. Ni a un lloc, ni al altre faltava alegria. I és que Sant Antoni a Forcall és festa grossa, i la col·laboració i el bon ambient regna en totes les activitats.

Pel mati s’ha fet la pasta. Per al farcit, la confitura que ja fa unes quantes setmanes que tenien feta amb les carbasses de la collita d’engany. Poc a poc les coquetes i les rotlletes van anar prenent forma: cal tenir traça per a fer-ho be i també per a fer-ho rapit, que en son moltes les peces a elaborar, però es una feina que es pot aprendre fàcilment si un te interès, i no era estrany veure a dones ja experimentades en aquestos quefers, en altres més jovenetes que paraven molt de compte a com es tenia que treballar per a que sortiren més o menys totes iguals.

Els forns de Forcall no tenen en tot l’any tantes pastisseres com en aquesta jornada. La coqueta de mitja lliura és la més valorada, també fora de Forcall, igual com el pa que fa aquesta població. Els pastissos de Sant Antoni es reconeixen pel seu bon sabor: La meitat estan cuites en eixe forn medieval que ostenta la particularitat de ser dels més antics de tota Europa encara en funcionament, l’altra meitat es fa a l’altre forn del poble, quina tradició en la elaboració del pa tant fidelment ha sabut seguir.

Els majorals, enguany altre cop els membres de la Santantonada, estan molt contents de la gran col·laboració. A més enguany els ha tocat un poquet la loteria, i han venut moltes camisetes de KUKUXUMUSU de la Santantonada, una iniciativa nova que a ben segur es repetirà.

L’organització de la festa de Sant Antoni comporta molta feina. Son molts els amaniments previs que cal complimentar, i després tenen que estar a molts de llocs. Els membres de la Santantonada, siguen o no siguen majorals, participen sempre en els amaniments i en la festa. Enguany però, els toca tot. Afortunadament en son un bon grapat els que estan al poble tots els dies, per tant el treball es repartirà.

En acabar la feina, pastadores i llenyaters es tornen a reunir al parador de festes a la vora d’un bon plat, per seguir amb germanor i alegria, el preludi de la festa que a Forcall tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 de gener.

. Vídeo . Forcall pasta els pastissos de Sant Antoni

Més informació: | | | |