La Diputació presenta el llibre ‘La Santantonà i el foc a Forcall’

comarquesnord.cat . Castelló . dissabte, 12 de gener de 2013 .
Etiquetes: , , , , ,

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha presentat avui el llibre ‘La Santantonà i el foc a Forcall’ al costat del seu autor, l’expert en tradicions castellonenques Henri Bouché, i l’alcalde de Forcall, Santiago Pérez. L’obra, és un clar homenatge divulgatiu a la tradició del municipi de Forcall i de la província de Castelló entorn de la festivitat de Sant Antonio Abad i al mite del foc.

Folgado ha destacat que “ens permet apropar a qui ho conegui un dels tresors de la comarca dels Ports. El servei de la Publicacions de la Diputació de Castelló ens dóna moltes satisfaccions. Ens permet, publicació després de publicació, anar construint aquesta gran història de la província de Castelló a través de la visió de diversos autors i a través de la narració de diversos fets característics i que ens identifiquen com a poble, construint la història de la província de Castelló”.

Es tracta d’un relat divulgatiu sobre un dels cicles festius amb més arrelat a la província de Castelló i un poble on l’escena de ritus és més característica, des dels seus actes preparatoris. El foc, les representacions de la virtut i la temptació en la pell de personatges com els sants eremitas Antoni i Pau, les botargas, els dimonis, la filoseta i uns altres conformen un llenç en el qual participen veïns del poble i visitants. Menjars de germanor i jocs tradicionals tampoc poden faltar en una celebració com aquesta.

Henri Bouché, professor d’universitat, va ser director de la UNED durant 25 anys i és expert en tradicions de la província de Castelló. Concretament, ha realitzat una tesi sobre el mite del foc i el seu reflex en 27 municipis castellonencs, basant-se sobre les característiques especials amb les quals explicava l’arrelada tradició de Forcall, en la qual s’ha centrat en aquesta ocasió.

Més informació: | | | | |