Vilafranca baixa les “barres” per muntar la barraca

comarquesnord.cat . Vilafranca . diumenge, 13 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

En la jornada del diumenge 13 de gener, Vilafranca celebrava el ‘Dia de les Barres’ en la festa de Sant Antoni. Un dia marcat pel fred i la neu caiguda en la matinada de dissabte a diumenge i si bé, al poble collava mínimament a teulades i vehicles, deixava un paisatge blanc a la muntanya. Al Racó de les Covetes i la part baixa de ‘Palomita’, on es tallaven les ‘Barres’, el ‘monte’ estava blanc.

A les 10 del matí eixia la comitiva des del local de l’organització, a la seu de la Mancomunitat Els Ports, al carrer de La Bassa. Allí s’anirien reunint els participants en aquesta esperada eixida a la muntanya i que superaria la xifra de les 200 persones. Després de tastar els pastissos i les pastes o fer un café i una copeta, els participants eixirien en direcció a ‘Palomita’. Les cavalleries recorrerien el poble pel carrer La Bassa, Avinguda de Castelló i enfilar l’Avinguda del Llosar cap a les Fonts. Per l’assagador del mas La Marina s’arribava al Racó de les Covetes i a Palomita. Més d’ hora i mitja de camí des del local fins al lloc on es tallaven ‘Les Barres’.

Mentre la comitiva pujava a la muntanya, els ‘motoserristes’ començaven a tombar els pins necessaris com a ‘costelles’ i que aproximadement solen ser 25. Voluntaris i organitzadors, amuntonaven les ramulles dels pins per deixar-la preparada i carregar-la el dissabte vinent en tractors com a ‘malea’ per a la ‘barraca’.

Una vegada van estar les cavalleries i els traginers a ‘Palomita’, es traurien primerament els troncs que ja havien estat tallats. Així, s’anirien preparant a la ‘pista’ per enganxar-los posteriorment a les ‘reates’. Posteriorment es tallarien les quatre ‘barres’ grosses que conformen l’estructura piramidal de la ‘barraca’ amb una gran expectació entre els assistents. Finalment es va haver de tallar una ‘barra’ més, ja que una d’elles es va trencar per la punta al ser baixada al camí.

Una vegada acabades les feines de talar els pins, s’enganxaven les cavalleries en diferents ‘tirs’ o ‘reates’ per iniciar el camí de tornada a Vilafranca. Poc a poc, començava a desfilar la comitiva de troncs, animals i voluntaris per eixir del Racó de les Covetes cap a la Parreta. Pel Llosar s’eixia a la CV-15 realitzant el tram final cap a Vilafranca, pel carril del passeig al Llosar.

Al voltant de les 2 i quart de la vesprada entraven les ‘Barres’ al poble en un diumenge francament gèlid. Primerament es descarregarien els troncs que baixava un tractor, encarregat d’arreplegar un grapat de troncs menuts que es deixaven al camí i que no podien baixar les cavalleries. Després, una a una, les ‘reates’ de cavalls anirien entrant a la Plaça d’en Blasc on l’organització les aniria amuntonant per a que no molesten durant aquesta setmana, a l’espera de la ‘Plantà de la Barraca’ del proper divendres.

Seguidament, l’organització de la festa de Sant Antoni, oferia el típic dinar del ‘Dia de les Barres’ al Parador de Festes. El cuiner vilafranquí Víctor Troncho seria l’encarregat de fer ‘l’arròs amb col-i-flor’, plat tradicional d’aquesta jornada. Unes 120 persones es donaven cita al local de festes per gaudir d’aquest deliciós plat, que a banda d’estar bonissim, servia als participants de la festa per tal de recuperar forces.

Amb les ‘Barres’ a la Plaça, ara s’haurà d’esperar al divendres 18 per fer el muntatge de la ‘Barraca’, com a darrer amaniment del cap de setmana gran de la festa de ‘La Publicata’ en honor a Sant Antoni, que es celebra els dies 19 i 20 de Gener. En aquesta oportunitat i al no comptar-se amb Majoralia, s’encarrega de preparar tots els actes l’Ajuntament de Vilafranca.

. Vídeo . Vilafranca baixa les “barres” per muntar la “barraca”

Més informació: | |