El Matarranya aplicarà quatre variables en la nova Gestió de Residus

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns 14 de gener de 2013 .
Etiquetes:

La Comarca del Matarranya aplicarà quatre variables en la nova Gestió de Residus, una nova forma d’establir les tarifes de la brossa de cada poble que naix del consens i amb l’objectiu de conscienciar els ajuntaments i veïns en els valors del reciclatge. D’aquesta forma, els cànons de la Gestió de Residus passaran de les dos variables que hi havia fins ara (nombre d’habitants i dies de recollida) a quatre de noves, que són dies de recollida, nombre de contenidors, quilos de brossa i punts de recollida. Aquestes quatre variables s’aplicaran en una proporció del 25 per cent cadascuna.

El passat dilluns 14 de gener, la seu de la Comarca del Matarranya va acollir una nova junta consultiva amb alcaldes per a informar d’aquestes noves variables després que la Comissió Especial per al Tractament de Residus estudiés les diverses possibilitats. Al final s’aplicaran quatre variables i no tres com estava previst, a la que s’hi sumaran els punts de recollida per municipi. A aquests cànons s’ha arribat mitjançant el consens, i s’ha tingut en compte el punt de vista de la realitat dels diversos pobles del Matarranya, des del més menut al més gran.

. Ajuntaments protagonistes

El president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va explicar a l’eixida de l’última reunió consultiva amb els ajuntaments que “finalment tindrem quatre variables. Es va incloure la variable dels punts de concentració de contenidors, que és interessant perquè quan més punts hi ha a un poble, més vegades ha de parar el camió i més s’encareix el servei”. A la vegada, Esteve va reconèixer que en el tema dels cànons de la brossa “és difícil establir unes variables concretes perquè totes poden valdre”, però que s’han buscat fórmules amb les que l’ajuntament tingui un marge per a reduir els costos.

Esteve va explicar que “s’han de buscar formules per a optimitzar el servei. I pel que fa a un ajuntament, hem de recordar que quan més quilos de rebuig fa, més gasta”. I és que la Comarca va recordar que la gestió de Residus Sòlids Urbans (RSU) impliquen un cost als ajuntaments, mentre que reciclar genera beneficis mediambientals i econòmics. La Comarca obté uns beneficis per les tones de cartró, vidre i envasos que es generen, i això repercuteix després en el ciutadà perquè a cada poble se li descompta de les taxes de recollida de la brossa. Per tant, s’ha de treballar en aquesta línia de responsabilitat.

. La importància del reciclatge

Des de la Comarca del Matarranya van subratllar que aquestes noves variables volen optimitzar la Gestió de Residus. Això es pot aconseguir reduint la despesa del camió i els viatges (a l’hivern) sense repercutir en el servei o reduint els punts de concentració dels contenidors. Tot i això, el punt més important i primordial passa per créixer en el reciclatge. “Els números ens demostren que per una tona de cartró, de vidre o envasos ens donen diners. En canvi, per una tona de brossa o d’elements reciclables que llancem erròniament al contenidor de RSU, hem de pagar diners”.

Ara per ara, des de la Comarca s’estan encarregant municipi a municipi de localitzar tots els contenidors, punts de recollida, i establir així les rutes de l’hivern. El president de la Comarca va subratllar també que “som de les comarques que millor gestionem el servei de brossa. Hem estat pioners, ens hem conscienciat molt en la gestió de residus, però podem fer-ho una mica millor”. De fet, “encara avui s’han de canviar alguns mals costums”, perquè hi ha qui no fa una bona gestió de la brossa i els encarregats es troben trossos de ferralla i fustes en alguns contenidors destinats a un altre tipus de rebuig.

Més informació: