El Matarranya pretén recuperar finques agrícoles abandonades que funcionin com tallafocs

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns 14 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

La Comarca del Matarranya ha posat en marxa l’experiència pilot anomenada ‘Banc de Terres’, finançada a través del Projecte Europeu Interreg ‘Modeland’. Aquesta és una iniciativa amb la qual es pretén recuperar finques agrícoles abandonades i que podran funcionar com a àrees tallafocs naturals. Les parcel·les on s’actuarà s’han determinat en funció d’un estudi realitzat per la Universitat de Saragossa, a través del conveni Càtedra que manté amb la comarca del Matarranya, sobre la cartografia de cultius abandonats i parcel·les prioritàries a recuperar en funció de les seues característiques paisatgístiques i de risc d’incendis.

La recuperació i posada en producció d’aquestes finques abandonades serà possible gràcies a la iniciativa i col·laboració de pastors del Matarranya, que s’han compromès a mantenir les parcel·les en producció, per a l’aprofitament del bestiar. La posada en marxa d’aquest projecte comença contactant, en primera instància, amb aquells pastors que estiguin interessats en posar en cultiu finques pròximes a la seua explotació i que es comprometin a mantindre-les durant un temps. Un cop es té el compromís amb ells es localitzen als propietaris de les parcel·les que compleixen amb els objectius proposats, als que se’ls sol·licita permís per actuar sobre les finques de la seua propietat.

Un cop s’obté el permís, amb personal i maquinària pròpia de la institució comarcal es procedeix a la recuperació de les parcel·les agrícoles per al posterior arrendament als pastors. Amb aquest projecte pilot, que es portarà a terme durant els pròxims sis mesos, es pretenen recuperar entre 12 i 15 hectàrees ubicades en els termes municipals de Valderrobres, Massalió i Pena-roja de Tastavins entre altres localitats. L’èxit d’aquesta primera experiència pilot permetrà en el futur incrementar la superfície agrícola recuperada contribuint tant a la prevenció d’incendis forestals com a la recuperació de paisatge agrícola. Tant els propietaris de finques abandonades com els interessats en conrear-les poden posar-se en contacte amb l’Administració Comarcal per a valorar la viabilitat de les seues propostes.

Més informació: | |