La collita de l’oliva cau un 80% al Matarranya i és de les més fluixes en 20 anys

comarquesnord.cat . Calaceit . dimarts 15 de gener de 2013 .
Etiquetes:

Les dolentes previsions que barallava el sector agrícola del Matarranya s’han complert i 2012 tanca com una de les pitjors campanyes de l’oliva dels últims vint anys. El sector agrari preveia una caiguda del 80 per cent de la collita en comparació a una temporada normal. El balanç final ha estat inclús pitjor i en algunes zones de la comarca ha segut d’un 10 per cent si es compara amb 2011, un any que va batre els rècords en producció d’oli. En el territori de Denominació d’Origen, només s’han salvat els camps que tenen suport en reg, encara que el Matarranya no en té gens.

Alfredo Caldú, president de la DO Aceite del Bajo Aragón, va reconèixer que “ha estat una campanya molt baixa, on si tenim un 15% d’un producció normal, ja seria molt”. Caldú va apuntar que “la falta d’aigua ha estat molt important al territori. Hem tingut sequeres molt llargues i prolongades. I portem també uns bons anys i alguns arbres s’han ressentit”. A més, durant el temps de floració vam tindre unes temperatures molt elevades al territori, “i això l’olivar més dèbil no ho pot aguantar i la floració no va collar”, va afegir el president de la denominació.

. S’espera un millor 2013

Quant a l’any que acaba d’arrancar, Alfredo Caldú va explicar que “esperem que sigui millor. Però ha d’acompanyar la pluviometria. De moment no estem malament, però podria anar una mica millor”. De fet, la meteorologia ha estat la principal conseqüència de la mala temporada d’enguany. Caldú va recordar que “aquí no tenim regadiu, tot és de secà a excepció de Belxite, que té reg de suport, com a Alcanyís, que ara comença a introduir-se”. Per tant, l’oliva del territori que aglutina la Denominació predomina per camps de secà molt condicionats pel temps.

Pel que fa a l’oli certificat, hi ha incertesa de que s’arribi a la quantitat dels últims anys, ja que la collita ha estat molt fluixa. Hi ha un segon factor. I aquest és que l’oliva de guarniment s’ha pagat molt bé. Per tant, s’espera que 2013 sigui un any amb poc oli, la qual cosa tindrà un efecte directe. Aquest no és altre que la pujada de preus. Segons va sentenciar Alfredo Caldú, “l’oli pujarà de preu, però no d’una forma excessiva. S’ha de tindre en compte que l’oli ha estat molt barat estos últims anys”, i la tendència és que de cara al 2013 hi hagi una pujada d’entre 50 cèntims i un euro.

Més informació: