Morella presenta la festa de Sant Antoni, que se celebrarà durant este cap de setmana

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 16 de gener de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Morella ja està preparada per a viure les seues festes de Sant Antoni. Entre el 18 i el 20 de gener, la localitat celebrarà un dels seus festejos més tradicionals, seguint l’esquema revolucionari del passat any. En la present edició, serà la Confraria dels Llauradors qui organitze la festivitat, al no existir la figura del majoral. Per això, en la jornada d’avui, el regidor de festes, Amadeu Bordàs, i el president d’este col·lectiu, Raúl Franz, han presentat esta edició de Sant Antoni.

L’edil morellà ha agraït el treball que ha realitzat la Confraria per a organitzar les activitats i afirmava que “Sant Antoni és la gran festa de l’hivern i destaca per conservar i posar en valor molts elements de la tradició popular d’esta zona”. Per la seua banda, Raúl Franz ha fet una crida a la participació i, també ha agraït l’ajuda que el col·lectiu ha rebut d’un gran nombre de veïns per a organitzar les activitats.

El grup de Gaiters de Morella, majorals el passat any, va modificar l’esquema d’activitats per a incrementar la participació, avançant els actes de la jornada del divendres. El resultat va ser un èxit i, per això, enguany es va a mantindre esta organització, encara que hi haurà algunes activitats que no es podran realitzar, com les Grupes.

. Programa d’Activitats

Els actes s’iniciaran dijous, amb la benedicció del panoli. L’activitat central del Sant Antoni morellà se celebrarà el divendres a la nit, amb la Retreta i, especialment, amb la peculiar representació de la Vida del Sant, la cremà de la barraca i la santantonà. Esta peculiar escenificació de la lluita del bé i el mal es realitzarà de forma íntegra a la plaça de la Basílica Arxiprestal, a les 20:30 hores. Quan finalitze, es cremarà la barraca, tindrà lloc la santantonà i es farà un sopar popular amb les brases.

En la jornada del dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i missa. A la vesprada, arribarà la representació del contrabando, la llaurà, la “agostera” i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters. Éste és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella Es tracta d’una desfilada en què s’escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i, també, té lloc la representació de l’enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a véncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes al carrer Blasc d’Alagó. Sant Antoni conclourà amb la missa als difunts del diumenge.

. Vídeo . Morella presenta el programa del Sant Antoni

Més informació: | | |