Vilafranca celebra els dies 18,19 i 20 de Gener la tradicional festa de Sant Antoni

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 17 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

Vilafranca celebra els dies 18,19 i 20 de Gener la tradicional festa de Sant Antoni. ‘La Publicata’, com també es coneix a la festa del patró dels animals a Vilafranca, no compta enguany amb Majoralia i és l’Ajuntament qui s’encarregarà de la seua organització. Els actes s’encetaven el cap de setmana anterior amb una interessant xerrada amb el títol ‘Teatre i Teatralitat a les representacions de Sant Antoni a les comarques de Castelló’, a càrrec de Fàtima Agut, Llicenciada en Filologia Hispànica i professora de Valencià i Dramatització a l’IES Sos Baynat de Castelló.

Com mana la tradició, diumenge 13, el diumenge anterior a la festa es pujava a Palomita per arreplegar els 30 pins amb els que es construeix la ‘Barraca’. Quatre barres principals constitueixen l’estructura piramidal de la barraca vilafranquina i amb la resta es construeixen les costelles en les que es diposita la ‘malea’. Cavalleries, traginers, organitzadors i molta gent acudirà a la muntanya de Palomita per baixar al poble les ‘Barres’. Els cavalls arrossegaven els pins fins a Vilafranca.

El divendres 18, es muntarà la ‘Barraca’ a la Plaça i al dia següent, la ‘Malea’, el tradicional ‘Alto del Rellotge’, la Ronda de dissabte, la ‘cremà’ de la ‘Barraca’ (que es manté a les 20h. ) i les representacions teatrals de la Vida del Sant, son alguns dels ingredients d’un dels dissabtes més esperats de l’any. Diumenge, s’honora a Sant Antoni amb la missa, processó i benedicció dels animals per donar pas a la gran Ronda de Sant Antoni pels carrers de Vilafranca. La típica ‘Almoneda’ al Parador de Festes tancarà la programació de ‘La Publicata’ de Vilafranca. En aquesta oportunitat i al no haver Majoralia, l’Ajuntament de Vilafranca s’encarrega de l’organització de la festa de Sant Antoni. Una celebració molt important al municipi i que habitualment, s’exten al llarg dels quatre caps de setmana del mes de gener. En aquesta oportunitat no serà així, ja que les dues jornades de troncs a les Partides de Dalt i de Baix no es celebren i per tant, el cap de setmana següent a la festa no hi haurà ‘subhasta dels troncs’. Tampoc s’han preparat pastissos de confitura per als convits ni per a la venda, encara que es podran degustar pastissos als diferents convits preparats per l’organització. A més, des de l’Ajuntament també s’ha suprimit el ‘Dinar de la Malea’, format per pataques torrades, sardines salades i abadejo. D’aquesta manera, s’ha demanat als participants que cadascú es puje a la muntanya el seu dinar.

Sant Antoni 2013 ja és aquí i serà una realitat a Vilafranca una vegada més, encara que en aquesta oportunitat, sense Majorals, fet que no ocorria des de 1987. Això sí, amb l’esperança i il·lusió de que es presente una Majoralia per a l’any 2014.

Més informació: | |