Morella celebra els seus dies més importants del Sant Antoni

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 18 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

Morella ja ha encés la calor del foc de les celebracions de Sant Antoni. Un element que és el principal dels festejos, amb la representació de la Vida del Sant, la santantonà i la cremà de la barraca. D’esta manera, la festa gran de l’hivern viu divendres la primera de les intenses jornades d’activitats populars.

Els membres de la Confraria dels Llauradors han treballat durant tot el dia per a preparar la barraca que es cremarà esta nit, així com els últims detalls de la festa. Divendres, a les 19:30 començaven les activitats amb la Retreta i la posterior pujada a la plaça de la Basílica Arxiprestal. És en este punt on es realitza la representació de la vida del Sant. En ella s’escenifica la lluita entre el bé i el mal, on el primer s’acaba imposant al segon. En acabar, s’ha cremat la barraca i ha començat la santantonà, on els diables de la maça llancen purnes, davant de la mirada de desenes d’espectadors. Quan finalitze este espectacle que té al foc purificador com a protagonista, es farà un sopar popular amb les brases. A més, a la mitjanit comença l’Estudiantina i, durant la matinada, tenen lloc les Albades.

En la jornada del dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i missa. A la vesprada, arribarà la representació del contrabando, la llaurà, la “agostera” i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters. Éste és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella. Es tracta d’una desfilada en la què s’escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i, també, té lloc la representació de l’enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a véncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes en el carrer Balasc d’Alagó. Sant Antoni conclourà amb la missa als difunts del diumenge.

Més informació: | |