La “cremà” de la barraca, acte central del Sant Antoni a Vilafranca

comarquesnord.cat . Vilafranca . dissabte, 20 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

A les 8 de la vesprada del dissabte, tenia lloc a Vilafranca l’acte més esperat de la festa de Sant Antoni, la ‘cremà’ de la ‘Barraca’. Amb el públic abarrotant la Plaça d’en Blasc, els dimonis enfilarien el carrer Major per tal d’arribar a la Plaça i botar foc a la ‘barraca’.

Prèviament, l’organització havia disposat a la ‘barraca’ grapat de filots empapats amb benzina i gasoil per a que el foc de les forques dels dimonis la peguera encendre. L’expectació era màxima al centre del municipi per tal de viure el moment culminant de les dues eixides al ‘monte’ d’aquesta festa de Sant Antoni. També estarien presents els bombers voluntaris de Benassal per a que no hi haguera cap ensurt. Els dimonis, aconseguirien amb prou facilitat pendre foc a la ‘barraca’.

A diferència del que sol ser habitual, en aquesta oportunitat el vent bufava de baix, i es va poder veure millor la ‘cremada’ de la ‘barraca de Sant Antoni’ des del carrer Major que des de l’Avinguda del Llosar. Així, el públic, a mesura que s’anava cremant la ‘malea’, s’anava canviant de lloc per poder veure millor l’espectacle.

La ‘barraca’, en aquesta edició de la festa de Sant Antoni es va cremar de manera molt uniforme. El foc es va pendre pels quatre costats a la vegada i aniria agafant molta força i temperatura en pocs minuts. En poc més d’un hora, el foc va cremar tota la ‘malea’.

Cap a la 1 de la matinada, un grup de voluntaris s’encarregaria de tombar i retirar l’estructura principal de la ‘barraca’, es a dir, les quatre ‘barres’ principals i en la jornada de dilluns els operaris de la Brigada de l’Ajuntament acabarien de netejar totes les restes de la foguera a la ‘Plaça d’en Blasc’.

Més informació: | |