La lluita de l’Àngel i el Dimoni de La Balma podria ser BRL

comarquesnord.cat . La Balma, Sorita . dimarts, 22 de gener de 2013 .
Etiquetes: , ,

El Santuari de la Balma ha rebut este dimarts la visita institucional del president de la Generalitat, Alberto Fabra, la consellera d’Educació, María José Catalá, el president de la Diputació, Javier Moliner, així com altres autoritats i representants municipals dels Ports. Ha estat en un acte en el qual s’ha donat a conèixer la restauració de l’emblemàtic espai de Sorita, així com els treballs executats per l’IVACOR després de l’incendi que va arrasar l’Església l’estiu de 2011.
 A més, s’ha anunciat la possibilitat que la romeria de les festes de Sorita a La Balma i la representació de l’Àngel i el Dimoni puguin ser declarades Bé de Rellevància Local (BRL).

Durant la visita, Fabra s’ha interessat pels detalls de les últimes actuacions amb les explicacions de l’arquitecte de l’obra i de la directora de l’IVACOR, Carmén Pérez. Tampoc ha desaprofitat l’ocasió per signar en el Llibre de les Promeses del Santuari i en el d’Honor del poble de Sorita. En finalitzar l’acte no ha realitzat declaracions.

Per la seva banda, Javier Moliner, va apuntar sobre La Balma que “no és solament un centre turístic, ho és també de devoció, cultura i fe de la comarca i zones limítrofes, per la qual cosa anem a seguir treballant per consolidar aquest espai com a referent del nostre interior”. Al respecte de la restauració, Moliner indicava que “és un valor que, gràcies a l’aportació de la Generalitat i la Diputació, té avui la capacitat d’oferir tota la seva esplendor als visitants”. Sobre la visita d’Alberto Fabra va assenyalar que “reforça el compromís de les administracions públiques i, més encara, amb l’anunci de l’inici dels tràmits per a la declaració de Bé de Rellevància Local de la romeria i la representació sacra”.
 Des de l’ajuntament de Sorita, el seu alcalde, Manuel Milián, es va mostrar “molt content i satisfet” per la visita d’Alberto Fabra “és història que el president de la Generalitat vinga a un poble com el nostre”. També es va mostrar agraït per “la molta ajuda de les administracions quan encara hi havia una mica de diners i hem pogut ensenyar-li la restauració a Alberto que encara no havia estat aquí”. A més, creu que la possibilitat de la declaració de BRL “és important per al poble i la gent que ve”.

Els treballs de restauració de l’hotel i restaurant es van iniciar en 2007 i es van reobrir les portes al març de 2011. Uns mesos després, va arribar l’incendi que va obligar a agilitar els treballs de restauració del temple a càrrec de manera conjunta entre la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals, i la Diputació de Castelló, mitjançant els tècnics del Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals, amb un pressupost de 20.000 euros.

També es van restaurar diverses obres com la imatge de la Verge de la Balma que va realitzar Juan Bautista Porcar i que es va exposar en el Museu de Belles arts de Castelló; una altra imatge és la que forma part del conjunt de l’aparició de la Verge a un pastor, format per la imatge mariana, el pastor i el conjunt de vuit ovelles; una imatge de santa Maria Magdalena i una altra de Sant Blai; l’escolanet; dos llenços exvots, un de Julián Martí i un altre de José Celma; quatre llums votives de llautó platejat; uns jocs de llums; la reixa que tanca l’altar de la Verge; i unes sacres neogòtiques entre altres elements del santuari. A més, es va realitzar una rèplica en 3D de la imatge de la Verge de la Balma, una nova imatge que serà beneïda per a què pugui ser venerada de nou al Santuari.

. Vídeo . Alberto Fabra s’apropa al Santuari de la Balma

Més informació: | |