Unes 47.000 persones han visitat l’entorn natural de Beseit des que es regulen els accessos

comarquesnord.cat . Beseit . dimarts 22 de gener de 2013 .
Etiquetes:

Beseit ha fet un balanç positiu de l’aplicació de l’ordenança de regulació dels accessos a la Pesquera i el Parrissal. La normativa, que es va posar en marxa per a Setmana Santa i ha estat en funcionament fins el Pont de la Puríssima, ha aconseguit que els paratges, els entorns naturals més emblemàtics de Beseit i els seus corresponents accessos no s’hagin massificat en moments de molta afluència. La creació d’aquests punts de control també ha permès comptabilitzar (de forma general) els turistes i usuaris que han visitat aquests enclavaments naturals de Beseit. Uns números que ronden les 50.000 persones entre la zona de bany de la Pesquera i el paratge natural del Parrissal, i durant els nou mesos que s’han regulat els accessos.

Segons va apuntar Alberto Moragrega, alcalde de Beseit, “ens podem donar per satisfets del procés d’ordenació i de control dels vehicles al Parrissal i la Pesquera”. A Setmana Santa, que és un dels moments de l’any amb major nombre de visitants al Parrissal, els dies que es va regular va anar molt bé. “Quan a l’aparcament de dalt hi havia entre 80 i 100 cotxes, es feia aparcar als visitants a la zona baixa, i des d’allà seguir a peu”. Amb aquesta gestió es va aconseguir que el Parrissal “no es massifiqués”. A més, i durant els dos mesos d’estiu, Beseit va regular també l’accés a la Pesquera. Quan ‘a dins’ hi havia un número màxim de 100 cotxes, per a evitar problemes d’aparcament i de circulació es baixaven les barreres.

. Números de visitants

A banda de gestionar el moviment i trànsit per les vies d’accés als paratges naturals de Beseit, aquests ‘punts de control’ també han servit per a conèixer el número de turistes que visiten el Parrissal. Moragrega va concretar que “fins ara no coneixíem la gent que anava a aquests paratges, desconeixíem els seus costums, però ara ho coneixem”. Quant a números, durant els dos mesos que es va gestionar l’accés a la Pesquera es van arribar a comptabilitzar 23.000 visites absolutes. “Hi ha qui puja tots els dies”, va reconèixer Moragrega, “però és molta gent que has de regular per unes pistes on només hi passa un cotxe”. Pel que fa al Parrissal de Beseit, un total de 24.000 persones han passat pel ‘punt de control’, on també se’ls facilitava informació dels entorns naturals del poble.

El ‘punt de control’ del Parrissal s’ha gestionat des de Setmana Santa fins el Pont de la Puríssima de 2012, sobretot en caps de setmana. I entre el Parrissal i la Pesquera s’han registrat 47.000 usuaris, convertint-se en el paratge natural més visitat de la comarca del Matarranya i en un dels més visitats de tota la província. L’alcalde de Beseit va destacar que “estem parlant de molta gent”, i que tants visitants “ens fa plantejar coses” perquè “existeix un problema de mobilitat ”. Per això, “creiem que hem encertat amb aquesta regulació”. A més, “això ens obliga a fer inversions” perquè el Parrissal pugui competir amb qualsevol altre paratge natural. I el primer pas ha estat la senyalització botànica, etnogràfica i de fauna d’una zona de passeig.

. Zones d’informació

Des del consistori de Beseit van recordar que “les ordenances que vam marcar establien uns ‘punts de control’, que no barreres” on es facilitava també tot tipus d’informació. El punt de control del Parrissal es va posar en marxa per Setmana Santa i va tindre el punt final al Pont de la Puríssima. A través d’aquests ‘punts de control’ també s’han creat una sèrie d’estadístiques amb la gent i la procedència dels visitants, una informació que pot ser molt útil per a la Comarca del Matarranya a l’hora de saber d’on vénen els visitants i com orientar les campanyes de turisme. Els veïns i propietaris accedeixen els punts de control de forma gratuïta, però han de respectar els criteris de restricció quan les pistes estan massificades.

Més informació: