Malestar i preocupació al territori davant la possible pèrdua de competències en matèria turística

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres 23 de gener de 2013 .
Etiquetes:

La reordenació de les competències a l’Aragó segueix aixecant molta polseguera. Com és lògic, cadascú defensa la seua administració. Però el que queda clar és que la DGA, les Diputacions i les Comarques s’han de posar d’acord perquè no hi hagi duplicitats de competències. Al Matarranya, les últimes declaracions fetes pel conseller de Política Territorial i Interior, Antonio Suárez, no han agradat gaire. En elles, Suárez defensava que la DGA hauria de ser competent en l’exercici de la potestat autoritzadora, registral i inspectora en matèria de turisme.

Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va recordar que “ja ens vam pronunciar fa més d’un any. Tenim clar què s’ha de fer amb turisme, i això és donar-li voltes sempre al mateix sense discutir-se els problemes que hi ha realment”. Esteve va defensar que “no podem parlar de competències de les Comarques quan encara en té tot el món” en turisme. Per això preguntava: “L’hem de traure a les Comarques? Crec que és una barbaritat. Ara diuen que el control de les cases rurals i els càmpings s’ha de fer des de Saragossa. Però que no diguin que quan es fa des de Saragossa és més barat”.

. L’exemple dels veterinaris

El president del Consell Comarcal va posar damunt la taula el cas dels veterinaris i que afecta plenament una comarca ramadera com el Matarranya. Des de novembre de l’any passat els veterinaris han deixat de fer la ruta pels pobles de la comarca, i han de ser els ramaders els que portin les guies (si no les volen fer per Internet) a Vall-de-roures. Al respecte, Francisco Esteve va defensar que “els veterinaris no poden desplaçar-se pels pobles perquè no tenen pressupost de gasoil. I ara posaran uns tècnics que vindran des de Saragossa a fer les inspeccions? No sé què passa”.

En relació a turisme, Esteve va al·legar que “el Matarranya ha donat un salt de qualitat perquè des del territori s’ha gestionat tot això. Abans tot valia com una casa de turisme rural. Però aquesta no era la nostra aposta. Som una comarca que ens hem basat en el treball i l’esforç de la gent privada i que ha apostat pel turisme”. A la vegada, Esteve va afegir que “desgraciadament aquí no aporten els diners” que arribaven a enclavaments turístics com el Pirineu, la neu de Valdelinares o el mudèjar de Terol, i que el camí s’ha aconseguit gràcies “al treball de la gent del territori”.

. La marca Aragó

Pel que fa a la creació d’una ‘Marca Aragó’ integradora, el president de la Comarca del Matarranya va reconèixer que “estem d’acord que de cara enfora es crei una marca, però dins de la marca ha d’haver-hi paquets turístics”. Esteve va recordar que “així és com funciona, per exemple, la zona litoral”, i va insistir en que “el Matarranya ha d’estar dins de la ‘Marca Aragó’, però dins de la marca genèrica ha d’haver paquets turístics, com ara el Matarranya”. Esteve també va fer menció a les inversions. “A la tele, ara només ix la neu. Les inversions sempre van allí”.

Així, però, no totes les Comarques tenen el mateix punt de vista que el Matarranya. Al respecte, Francisco Esteve va recordar que “hi ha moltes opinions. Segons a quines comarques, no hi ha aquesta mentalitat. En altres s’han fet un munt d’inversions, i això ja els hi va bé. Hi ha qui pensa també que les inspeccions són un marró”. Tot i això, el president de la Comarca del Matarranya va concretar que “la gent ve a un territori. I la gent es queixa a l’alcalde i no a inspecció. I a una persona no li pots dir que això no és competència teua”, quan al final “l’has de resoldre tu, el problema”.

Més informació: