Jerónimo Rabaza, un jove morellà que viu des d’Algèria el conflicte que està sacsejant aquest país

comarquesnord.cat . El Aouana . dijous, 24 de gener de 2013 .
Etiquetes: ,

Un jove morellà està vivint en primera persona des d’Algèria el conflicte que està sacsejant aquest país africà. Jerónimo Rabaza, de tant sols 27 anys d’edat, treballa com a enginyer en aquella regió des de maig de l’any passat. Afortunadament, es troba en el nord del país, a El Aouana, a la Wilaya de Jijel, a uns 1.000 quilòmetres de la planta de gas In Amenes, en el sud-est del país i en la frontera amb la veïna Líbia, on es va produir el segrest amb ostatges i el posterior assalt de l’exèrcit algerià.

El missatge que llança des d’allí és de “tranquil·litat i normalitat” perquè “estic lluny del conflicte, prop de la frontera amb Tunísia, més prop d’Espanya que d’allí” apuntava Rabaza. Aprofitant una oferta de treball de l’empresa portuguesa Zagope, del grup brasiler Andrade Gutiérrez, es va anar a realitzar una experiència nova en la seua vida. “Fa dos o tres anys, mai m’ho haguera imaginat, però els temps de crisis i la falta de treball en el nostre país, em van fer prendre aquesta decisió tan important i iniciar aquesta aventura” indicava el morellà. Treballa en el projecte d’un port pesquer i esportiu com a enginyer en el departament tècnic. Fins al moment, tot s’havia desenvolupat sense problemes. Però després del segrest, narrava que “va haver-hi molta confusió amb el succés, principalment més desinformació que por, perquè tenim un contacte amb la gendarmeria algeriana en la ciutat que ens va tranquil·litzar bastant”.

De totes maneres, des de la pròpia empresa, es van prendre mesures excepcionals. “Busquen la major normalitat possible, encara que ens van transmetre un petit comunicat intern amb recomanacions com no eixir a la nit o realitzar viatges que no estiguen programats” apuntava Jerónimo. D’altra banda, en el carrer també es viu sense massa repercussió la situació. “Tot segueix igual, tenint en compte que Algèria va viure una Guerra Civil en els 90, per la qual cosa és habitual controls policials en els carrers per a mantenir un grau seguretat, però el mateix que fa uns mesos”. Segons l’enginyer, “la gent és molt respectuosa amb nosaltres, tant en l’aspecte laboral, com en d’altres, com la religió, i estan molt conscienciats contra el terrorisme islàmic i recolzen l’actuació de l’exèrcit”.

Malgrat tot, Jerónimo ja tenia pensat tornar a Morella, en poc més d’un mes. “Vaig prendre la decisió abans del conflicte perquè tinc ganes de tornar a casa quan estic prop de complir un any per aquesta terra”. Un morellà que tornarà amb ganes de gaudir dels seus que aquests dies s’han interessat per com estava “s’han multiplicat els missatges per les xarxes socials pel segrest, però solament puc dir que estic totalment bé”.

. Àudio . Jeronimo Rabaza: “La zona on estic jo està lluny del conflicte”

Més informació: |