Morella celebra la festa de Romania


Etiquetes: ,

Morella celebra avui el dia nacional de Romania per sisé any consecutiu. Ho fa amb una exhibició i mostra d’instruments propis d’hivern, la projecció d’una pel·lícula, una degustació de productes típics i música. Els actes, que estan oberts al públic en general, són “una mostra més de la total integració del col·lectiu de romanesos-morellans a la nostra localitat”, afirma el regidor d’integració i participació ciutadana, Ernesto Blanch.

La festa nacional de Romania és el dia 1 de desembre, però sempre se sol commemorar unes setmanes després a Morella. Encara així, l’Ajuntament de Morella felicita a la comunitat de romanesos- morellans, el primer dia del mes, a través de les xarxes socials, la pàgina web municipal i altres mitjans de comunicació. Cal assenyalar que la comunitat romanesa de Morella compta amb uns 300 membres, la qual cosa suposa més del 15% de la població total de la localitat.

Segons l’edil, “la gran participació que té esta festa, fa que siga una data assenyalada i reservada per a esta celebració en el calendari anual”. “A pesar dels ajustos pressupostaris, i no sense una certa dificultat, hem pogut celebrar novament este esdeveniment, en el que diversos col·lectius i membres de la comunitat romanesa porten treballant durant setmanes i que té molt bona acollida en la població, per les curiositats que ens ensenyen any rere any”, afig Blanch. El regidor també subratlla que “els veïns i veïnes de Morella també assistixen a esta festa perquè s’interessen a conéixer noves cultures participant en els diversos actes previstos”.

Els actes s’inicien amb una mostra d’instruments que usen en els Carpats, Transsilvània i Mar Negre en distintes celebracions d’hivern i, amb la projecció de la pel·lícula Dupa Dealuri (Més enllà de les colines), de Cristian Mungiu. A continuació, té lloc una mostra gastronòmica amb menjar originari de Romania, on no falten els embotits, el popular “sarmale” o algunes pastes típiques. La festa conclou amb l’actuació del músic Sandu.

Ernesto Blanch conclou agraint “el treball que han realitzat els romanesos de Morella per a organitzar tots els actes, així com el gran esforç que s’està fent des de l’Oficina d’Integració i Cohesió Social”. Cal recordar que este departament presta distints serveis a la comunitat d’origen romanés. Alguns d’ells són la gestió de canvis burocràtics, facilitar els mitjans per a realitzar les gestions personals, tramitacions amb Conselleria, organització d’activitats interculturals, ajuda als serveis religiosos i, en definitiva, tot allò relacionat de fomentar la integració dels diversos col·lectius que conformen la plural societat morellana. Cal recordar que fa uns mesos es va organitzar un viatge a Romania obert a la ciutadania de Morella que va tindre una gran acollida i on es van poder visitar magnífics llocs desconeguts per al gran públic del país dels Carpats, i també es va aprofitar per a fer promoció turística de la ciutat.

. Vídeo . Morella celebra el dia de Romania amb tradicions i gastronomia

Més informació: |