L’IAA creu que les plantes de biogàs podrien entrar en funcionament en els pròxims mesos

comarquesnord.cat . Pena-roja . dilluns 28 de gener de 2013 .
Etiquetes: ,

El divendres 25 de gener el director del Institut Aragonès de l’Aigua (IAA), Alfredo Cajal, va visitar les plantes de tractament de purins de Pena-roja i Vall-de-roures, dos plantes de depuració i posterior transformació energètica que bé podrien entrar en ple funcionament en els pròxims mesos. Així ho va confirmar Cajal, que es va reunir amb els ajuntaments dels dos municipis per a parlar de l’estat dels projectes i també de les últimes informacions associades al Reial Decret de l’Autoconsum.

Segons va explicar Alfredo Cajal en una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, la visita es va deure a diversos motius. “Tenim unes obres de reparació d’uns digestors” a Pena-roja. “Aquestes obres ja estan finalitzades”. Però amb l’equip de l’ajuntament es va reunir també “perquè estem fent gestions sobre el Reial Decret que s’ha de produir per part del Govern Central. Cal veure si dóna fruits ràpids i podem posar en marxa la planta perquè està tot enllestit”.

Cajal va recordar que “el conseller d’Indústria viatjarà a Madrid el dia 1” per a tractar aquest tema. Pel que fa a Vall-de-roures, el director del IAA va concretar que “estan les obres a punt d’acabar, i ara treballem en la constitució dels diversos organismes que han de dirigir la planta, com és el Centre Gestor”. Cajal va destacar que “en un parell de mesos, les obres poden estar acabades, i si autoritzen l’autoconsum des de Madrid, ja la posaríem en marxa”.

. El Projecte Clima

Les plantes de tractament de residus ramaders de Pena-roja i Vall-de-roures han estat seleccionades entre els 40 projectes del ‘Projecte Clima’, un programa concebut per a marcar una transformació del sistema productiu cap a un model baix en carboni. Al respecte, Alfredo Cajal va reconèixer que “hem tingut la sort de que els dos projectes hagin estat triats” i que “aquest projecte ens permetrà tindre uns ingressos que crec que ajudaran al funcionament i manteniment de les plantes”.

Des de l’Institut Aragonès de l’Aigua van afegir que els ramaders són una branca molt important del projecte de gestió dels residus. El funcionament “depèn de la quantitat de purins que tinguem i la quantitat de carboni que podem capturar”. I el mateix passa a l’hora de “produir energia. Quants més purins, millor, perquè podrem generar més energia”. Per això, Cajal va defensar el paper que té el ramader en aquestes plantes, ja que “sense ells això no funciona”.

. Les depuradores d’Aragó

En relació a la situació de les depuradores d’Aragó, Cajal va explicar que després de rescindir el contracte amb l’empresa adjudicatària, “ara estem en la redacció dels precs per a tornar a traure una nova licitació, i crec que aquest primer trimestre es licitarà i després procedirem a treballar”. Al respecte, els usuaris hauran de pagar el 50 per cent del canon d’aigües una vegada comencin les obres de la depuradora del seu poble. Des de l’1 de gener de 2014, però, hauran de pagar el 100 per cent del canon.

Més informació: |