Cinc pobles dels Ports, entre els sis que no fan bous al carrer

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 12 de febrer de 2013 .
Etiquetes:

La setmana passada es va donar a conèixer la Memòria dels Bous al Carrer 2012 que va aportar uns registres de rècord en espectacles d’este tipus a la Comunitat Valenciana a pesar dels moments de crisi que s’estan vivint. Un total de 6.641 actes es van desenvolupar en territori valencià. La província de Castelló torna a ser la líder en els Bous al Carrer amb 3.434 i, a més, pujaria un 5% respecte al 2011. El 56% del total de les tres províncies de la Comunitat.

Doncs bé, Els Ports concentra el nucli que fa d’oasi sense Bous al Carrer. 129 municipis de Castelló celebren estos festeigs i van demanar permís a la Conselleria de Governació per tirar-los endavant. Sols sis no ho fan, dels quals cinc són de la comarca dels Ports. Castell de Cabres, Herbers, Vallibona, Palanques i La Pobla de Benifassà no van tenir actes taurins als seus carrers. Ni els van tenir, ni fan compte de tenir-los properament. L’altre municipi de la província sense bous va ser Aín. Uns municipis que són bandera de que es poden fer festes sense espectacles d’este tipus. El fet de ser petits municipis, per tradició o la falta de pressupost van ser alguns dels factors per no desenvolupar activitats taurines durant el 2012. Tot i que ja són molts anys els que porten sense fer-ho.

En el cas de Castell de Cabres, mai s’han celebrat Bous al Carrer. El seu programa d’actes de les festes compta amb activitats de tot tipus com jocs per als xiquets, actes culturals, balls, degustacions gastronòmiques, però no amb bous. Un municipi que defèn la postura que sense bous, es pot fer festa.

Altres municipis, com Herbers i Palanques van tenir fa anys actes taurins. Ara, ja fa uns anys que no els realitzen, per motius econòmics principalment i dedicant part del pressupost festiu a altres iniciatives populars per unir als veïns. No ha hagut cap polèmica al respecte, perquè és un parer que comparteixen la majoria d’habitants d’estos pobles. Mentre que a Vallibona, també es portaven a terme, però va acabar esta costum a finals dels anys 70, sense cap intent de recuperar estos espectacles, també tenint en compte les condicions especials del poble per desenvolupar-los.

Més informació: