PARLEM D’ECONOMIA: “La Corrupció”

Oriol Gimerà . 13 de febrer de 2013 .
Etiquetes: , , ,

És el principal tema de conversa entre els ciutadans i un dels que més preocupa, darrere de l’atur i la crisi econòmica.

Hi ha diferents tipus de corrupció: esportiva, empresarial, policial… però la que més abunda en Espanya actualment és la política, fent un mal ús de poder exercit mitjançant la funció pública per al benefici personal. Generalment quan es parla de corrupció política s’apunta als governants o funcionaris públics que es dediquen a aprofitar-se dels recursos de l’Estat per enriquir-se.

La paraula contraria a la corrupció és la transparència. Així podem parlar del nivell de corrupció o transparència d’un país.

Tots els governs són susceptibles a la corrupció política, encara que de diferent manera (delits fiscals, subornaments, malversació de fons públics…), però la predominant és l’ús il·legítim d’informació privilegiada.

L’ONG, “Transparència internacional” dedicada a combatre la corrupció, cada any trau un índex que indica el grau de corrupció en el sector públic segons la percepció que tenen empresaris i analistes del país, entre un barem de 10 (país sense corrupció) i 0 (país molt corrupte). Es pot destacar que el país menys corrupte del món és Nova Zelanda amb una puntuació de 9’5, seguit de països com: Finlàndia, Dinamarca, Suècia, Singapur, Noruega i Holanda. Pel que respecta a Espanya, ocupa la posició 31 en transparència amb una nota de 6’2, per darrere de països com Estònia, Qatar o Emirats Àrabs. Mentre que el país més corrupte es Somàlia.

Si tan sols ens centrem en Espanya, les comunitats amb menys corrupció són les del nord: País Vasc, La Rioja o Cantabria. Pel que respecta a València, ocupa el 15 lloc de 17, i per darrere tan sols es situa Castella-La Mancha i Murcia.

La corrupció perjudica a tots aquells que la seua vida depèn de l’honradesa de qui ocupa un lloc d’autoritat, per tant, la corrupció ens perjudica a tots. L’única forma de lluitar contra ella és millorant les lleis i la justícia que junt a la consciència pública, la corrupció ha de ser intolerable.

Més informació: | | |