Ximo Puig demana al Congrés dels Diputats que es prohibeixi el fracking a tot el territori nacional

comarquesnord.cat . Madrid . dimecres, 13 de febrer de 2013 .
Etiquetes: , , , , , ,

El diputat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha demanat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que es prohibeixi la tècnica del fracking en tot el territori nacional i que se suspenguen de forma immediata les exploracions que s’estiguen duent a terme en aquest moment. Al mateix temps, ha recordat que “es tracta d’un mètode d’extracció de gas i petroli insegur, incert i perillós”, al mateix temps que ha insistit que “no hi ha motiu per posar en qüestió la salut dels ciutadans ni el nostre principal recurs natural, que és l’aigua”.

Així, el diputat per Castelló ha defensat l’esmena presentada pel grup socialista al Congrés dels Diputats per garantir la protecció al medi ambient i ha seguit la línia ja marcada a la Comunitat Valenciana, on el PSPV s’ha oposat frontalment en diverses ocasions contra aquest mètode perquè, tal com ha remarcat Puig, “el nostre petroli és l’aigua”. Una vegada més, el líder dels socialistes valencians ha incidit que “en aquest conflicte o s’atén als interessos dels agricultors, dels ramaders i dels ciutadans que protesten davant una nova agressió o es defensen els interessos especulatius que nien després del fracking”.

Puig ha recordat que el Parlament Europeu ja ha realitzat un estudi sobre l’impacte d’aquesta tècnica “evidenciant la falta de normativa que regule aquesta activitat i alertant dels seus riscos”, al mateix temps que ha apuntat que a França també s’ha prohibit l’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica i han revocat les autoritzacions que havien estat concedides “pels efectes potencialment perillosos per al medi ambient i per a la salut humana, animal o vegetal”. De la mateixa manera, a Alemanya està tècnica també s’ha prohibit, mentre que Gran Bretanya està considerant la seva prohibició total i a Estats Units s’estan imposant moratòries per realitzar un millor estudi dels seus efectes.

No obstant això, el diputat socialista ha posat l’accent que “el Govern del PP, sempre tan prop dels grans interessos i tan lluny dels interessos dels veïns, sembla que està disposat a pagar qualsevol preu mediambiental per aconseguir petroli”. Puig ha reconegut que les fonts energètiques, així com el petroli, són fonamentals per al progrés “però no a qualsevol preu”.

En aquest sentit, ha apuntat que “sabem ja el preu que ens ha costat l’especulació del sòl, i continuar menyspreant el medi ambient escudant-se en la crisi no és el camí”. Per això, ha assegurat que “la via no pot ser una altra que la recerca, l’estudi científic compartit i el dialogo”, mentre ha lamentat que “aquesta no és la forma en la qual aquest Govern pren les seves decisions, ja que no dialoga amb ningú, ni amb els veïns afectat ni amb els experts. Simplement, es reuneix amb les grans empreses energètiques i es posa al seu servei”.

Puig, que com a secretari general del PSPV-PSOE i diputat per Castelló sí ha mantingut diverses trobades amb ciutadans i agricultors afectats a les zones amenaçades per l’engegada d’aquesta tècnica, ha posat l’accent que “nombrosos municipis estan aprovant mocions per declarar-se zones lliures de fracking, inclosos alguns amb alcaldes del PP”. Per això, ha insistit que el Govern “hauria d’escoltar als seus alcaldes i als ciutadans, en lloc de crear aquesta gran alarma social amb noves autoritzacions”.

Per tot això, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats, Puig ha remarcat que “des del grup socialista, volem que es prohibisquen noves concessions en tot el territori nacional i que se suspenguen de forma immediata les exploracions que s’estiguen realitzant en virtut de les autoritzacions concedides fins ara”. Per això, ha apuntat que els socialistes comparteixen la Moció conseqüència d’Interpel·lació i han presentat una esmena que completa el text plantejat.

Finalment, ha apuntat que “quan un Govern s’enfronta a decisions difícils envoltades d’incertesa és imprescindible consultar amb experts, ser transparents amb els ciutadans i fer-los partícips de la solució” i ha insistit que “el futur de l’energia no passa per prioritzar les fonts que irremeiablement s’esgoten, sinó que la veritable seguretat energètica per a aquest país passa per impulsar un canvi energètic basat en les fonts renovables, en l’estalvi i en l’eficiència, i sobretot a preservar el petroli de la nostra vida diària: l’aigua”.

. Vídeo . Ximo Puig: “Es tracta d’un mètode d’extracció de gas i petroli insegur, incert i perillós”

Més informació: | | | | | |