Les treballadores socials del Matarranya van atendre a més de 1.200 usuaris durant l’any passat

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 15 de febrer de 2013 .

Les diferents treballadores socials de la Comarca del Matarranya van atendre a un total de 1.235 usuaris durant les seues permanències als municipis del territori. A nivell general, les actuacions dutes a terme per les tècniques van ser similars, quant a classificació, a les desenvolupades durant el 2011. Si bé, cal destacar que durant el 2012 es van incrementar els usuaris procedents d’altres territoris que s’havien establert a la zona amb la intenció de reduir despesa i que no tenen cap tipus de xarxa familiar que els doni suport.

El passat any 2012 va estar marcat per l’aprofundiment de la crisi econòmica a tot l’estat. Esta situació també es va reflectir al territori matarranyenc. Un dels principals indicatius de la situació a la Comarca del Matarranya són les persones que s’apropen fins als serveis socials de base per a demanar informació o sol·licitar la seua incorporació a diversos programes d’ajuda. D’esta manera, durant els passat 12 mesos, les treballadores socials del Matarranya van atendre a 1.235 usuaris, xifra que suposa un augment prou significatiu (110 usuaris) respecte a les persones ateses el 2011. “110 usuaris, i arribar a superar els 1.200 sobre un total de població de més o menys 9.000 habitants, creiem que és un augment considerable”, va mantindre Gema Aparicio, treballadora social de la Comarca del Matarranya.

En relació al perfil dels usuaris, des de l’entitat comarcal van destacar que la gran majoria són de nacionalitat espanyola i originaris del territori, seguits pels nacionals de Marroc i Romania residents a la zona. En este sentit, un dels canvis que s’ha donat durant el passat any, segons van explicar les treballadores socials, és l’augment d’usuaris que responen al perfil de persona vinguda d’un altra zona de l’estat i que porta pocs mesos vivint al Matarranya. “Últimament estem tenint molts usuaris que són persones que han vingut a viure a la comarca perquè pensen que aquí els costos de la casa són més baixos. Als pocs mesos d’estar aquí se’ls acaben els recursos. I com no tenen cap tipus de xarxa familiar a la zona que els pugui donar suport, doncs arriben fins a natres…” va explicar Aparicio.

Pel que fa a les actuacions concretes de les treballadores socials, estes van atendre 2.146 demandes i van fer 4772 intervencions de tot tipus. Entre les demandes destaquen les 1.175 demandes d’informació, valoració i de mobilització de recursos, i també les 441 referents a prestacions i actuacions vinculades a l’ajuda a domicili. Tot i estes xifres, des dels serveis socials es preveu que enguany seguirà l’augment d’usuaris i, per tant, de totes les seues actuacions.