L’alcalde de Vilafranca denúncia que Sanitat té previst eliminar la Samu

comarquesnord.cat . Vilafranca . dilluns, 28 de febrer de 2013 .
Etiquetes:

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena ha denunciat que “la Conselleria de Sanitat té previst, en breu, eliminar la SAMU, amb base a Vilafranca. SAMU que presta servei a tot l’interior nord de la província de Castelló”.

Segons Tena “si es confirma aquesta notícia suposaria el major atac a la salut que han patit en els últims anys els habitants dels més de 30 municipis als quals presta transport urgent medicalitzat aquesta Samu”. L’alcalde de Vilafranca ha exposat que “aquesta unitat SAMU evita morts cada any. No és possible ni de correcte que la conselleria vulgue tornar a una situació de fa gairebé 10 anys. Si l’eliminen tornarem als temps en què els malalts greus han d’esperar més d’hora i mitja a ser atesos per aquest servei, ja que les unitats Samu més properes estan a Sant Mateu, a 70 quilòmetres de Vilafranca o Castelló, a més de 90 quilòmetres “.

Tena ha recordat que “la posada en marxa d’aquesta SAMU es va produir fa vuit anys després de dècades de reivindicacions per part d’una població indignada per casos en què la mort dels malalts podria haver evitat amb la ràpida assistència d’un vehicle amb aquest equipament “.

Óscar Tena ha insistit perquè el conseller de Sanitat, Manuel Llombart “face un clar desmentit d’aquesta notícia i garanteixi que, si més no, que la SAMU continue prestant el servei de 14 hores diàries”. L’alcalde de Vilafranca considera que “no és possible que les retallades afecten a l’assistència mèdica urgent que salva vides humanes en les poblacions d’interior, que tenen exactament el mateix dret que la resta de ciutadans a tenir assistència mèdica urgent”.

Si no es desmenteix aquesta informació l’alcalde de Vilafranca apunta que es produirà “una gran mobilització de tota la població afectada que no ha acceptar tan perillosa i cruel injustícia”. L’hospital més proper a Vilafranca està a hora i mitja de la localitat.

. Servei limitat

La instal·lació de la unitat SAMU a Vilafranca ja va néixer amb limitacions. En el moment de la seva implantació la Generalitat va aprovar el servei per a 14 hores diàries. Entre les 22h de la nit i les 8h del matí la SAMU de Vilafranca no està operativa, sent l’única d’aquestes característiques a tota la província. La resta d’unitats estan de guàrdia les 24 hores del dia. Des de l’Ajuntament de Vilafranca i municipis de la comarca s’han presentat mocions i milers de signatures perquè preste servei durant 24 hores diàries. Per Óscar Tena “la Generalitat ha de tendir a millorar els serveis destinant els recursos existents a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Hi ha moltes matèries en què retallar abans que en els serveis sanitaris”.

. Vídeo . La SAMU de Vilafranca podria ser retirada en breu

Més informació: