Representants comarcals i provincials es reuneixen amb els ramaders per a conèixer els problemes del sector

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 18 de febrer de 2013 .
Etiquetes: ,

Conscient de la importància que té el sector primari al Matarranya i dels moments delicats pels que passa, el Consell Comarcal va convocar el dijous 16 de febrer una reunió amb els diversos sectors ramaders del territori per a conèixer i debatre els principals problemes que pateix el sector i transmetre-ho a la Diputació de Terol. De fet, la reunió va estar presidida pel vicepresident primer de la DPT, Francisco Abril, qui va apuntar que “he vingut a veure les inquietuds que té el sector, a expressar el meu punt de vista polític de com s’han de fer les coses, i donar suport a una política basada en els ramaders com referents del territori”.

La trobada va durar gairebé dos hores, i sobre la taula es van analitzar i debatre diverses problemàtiques. Es va parlar de la Política Agrària Comunitària, de les ajudes al Benestar Animal que encara no han arribat, de la Denominació d’Origen Jamón de Teruel i de que algunes empreses del Matarranya hagin quedat fora per qüestió d’altituds, d’ajudes per a l’escorxador comarcal i per la millora genètica dels conills, així com d’altres temes prou importants per al sector ramader del territori, com ara les auto-guies i la desaparició dels serveis en ruta que feien fins fa poc els veterinaris.

. ‘Desconeixen què passa a la província’

Al respecte, Abril va destacar que també “ens hem plantejat temes importants associats a les infraestructures com la A-68 o la N-232, que són velles reivindicacions” que permeten “vertebrar el territori i tindre més gent als nostres pobles”. Però sobretot “vam parlar de ramaderia”, com ara del Fons d’Inversions de Terol i “dels 3,5 milions d’euros que aniran destinats a Benestar Animal i a la DO Jamón de Terol”, entre altres. De les converses, el vicepresident segon de la DPT va extraure que “ells prefereixen que els diners es gestionin des d’aquí, perquè si no es creen incerteses” i la DGA desconeix què passa a la província.

El president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va explicar al respecte que “reunions d’estes fan falta. Els ramaders van expressar les seues preocupacions, els seus problemes, i les administracions hem d’anar de la mà de la gent del territori”. El president de la Comarca va recordar que “els sectors ramader i agrícola són molt importants i són decisius per a esta comarca”. A més, va subratllar que “en moments de crisi t’adones que són els únics sectors que aguanten, els que mantenen els llocs de treball i creen riquesa”, i que porten un temps que “han estat abandonats”.

. El problema de les auto-guies

Esteve va fer menció al tema de l’eliminació del servei en ruta dels veterinaris. “Les auto-guies són un problema”, va defensar. “Hi ha gent que pot perdre un matí per una guia de dos corders. I això no té sentit”. El president de la Comarca del Matarranya va subratllar que “hi ha solucions. La millor d’elles seria que els veterinaris tornaren a fer estes rutes, perquè això no és un sobrecost”. També es podrien buscar compensacions. “Podem parlar amb ajuntaments, amb entitats bancàries…” Però el que s’ha d’aconseguir és “que fer les guies sigui fàcil i còmode”. Esteve també es va referir a les ajudes de Benestar Animal.

Més informació: |