L’Onso arribarà a La Mata el 23 de març

comarquesnord.cat . La Mata . dimecres, 20 de febrer de 2013 .
Etiquetes: , ,

Des de la Mata ja s’ha comunicat la data en la qual l’onso entrarà al poble i anunciarà l’arribada de la primavera. S’ha fet a través d’este anunci a la xarxa social ‘Facebook’. L’organització diu que “l’onso es desperta de la cova que té al bosc per a anunciar que arriba la primavera. Després d’un any, es tornarà a passejar pels carrers de La Mata portat per dos diableres que el nugaran amb una corda per a evitar que s’escape”.

Des de La Mata s’afegeix que “cada veí del poble obrirà les portes de la seua bodega per què la comitiva que acompanyarà a este curiós a este curiós ésser puga beure i menjar. Al acabar el recorregut, l’Onso tornarà a la seua cova i esperarà a que siga despertat el pròxim any per tornar a anunciar la primavera. Vine a vore a l’onso este 23 de març a La Mata”.

La simbòlica entrada a la primavera tornarà a repetir-se dintre d’un mes. Els carrers de La Mata reviuen així l’antiga tradició de l’entrada de l’Onso. A mitja vesprada els caçadors baixen de la muntanya al poble presumint de la seua peça. L’onso es desperta de la hivernació, i encara mig adormissat, és pressa fàcil per als veïns que el porten al poble ben nugat. Quan arriba la comitiva, l’esdeveniment comença a implicar a veïns i visitants que es donen cita a la Mata per disfrutar d’una tradició que es va recuperar fa pocs anys després de més de 40 sense fer-se. L’onso, amb les mans plenes de grassa, intenta apropar-se a la gent per deixar la seua empremta en el cos dels assistents. També puja als balcons per tractar d’escapar-se dels caçadors. Vestit amb roba de sac i pells de corder, com també mana la tradició, s’encarregarà de nou d’espantar a la gent que l’admira sorpresa sobretot per la seua lletjor.

A llocs com Bielsa, al Baix Aragó, l’arribada de l’onso suposa un dels carnestoltes més especials de la temporada, mentre que a La Mata serveix per saber que potser el gran fred comença a passar i els veïns poden eixir al carrer per gaudir de la festa de l’onso i la volta per les bodegues. Recorden, el 23 de març, arriba l’onso a La Mata.

Més informació: | |