Tot el Matarranya es pinta de blanc en el cap de setmana més fred de l’any

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . diumenge, 24 de febrer de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La comarca del Matarranya al complet es va despertar dissabte en una postal hivernal. Els pronòstics meteorològics es van complir i el territori va patir el cap de setmana més gelat del 2013. Gel, molt de vent i l’esperada neu, una neu que va arribar a tots els pobles del Matarranya i que va ser present amb una capa d’uns 5 centímetres. La neu va arribar a les cotes més baixes, i municipis com Valljunquera, Massalió, Arenys o la Vall del Tormo també van ser agraciats amb unes imatges poc habituals, ja que feia quasi tres anys que la neu no collava per les cotes més baixes.

Una vegada més, van ser els punts més elevats de la comarca del Matarranya els que van oferir les imatges més espectaculars. Punta Encanader, la Cogulla, la Serra Molinera, la Puntassa o el Periganyol estaven plenament enfarinats, com la Picossa, que quan neva en abundància mostra una de les postals més boniques del territori. Però també va nevar a les cotes més baixes. Els camps de presseguers de Massalió, els bancals d’oliveres d’Arenys de Lledó i Calaceit, o els camps de vinya de Queretes també oferien una imatge diferent a la que ens té acostumats.

. Molt de fred

Hem deixat un cap de setmana molt fred, amb unes temperatures mínimes que a dalt a la serra han registrat unes mínimes de -8.6 graus a la Puntassa a les deu del matí de dissabte. A cotes més baixes també es van registrar temperatures fredes, com a Beseit, on els registres oficials marquen al poble -2.8 graus. A Pena destaquen els -1.4 graus, encara que la sensació tèrmica va ser gèlida, sobretot durant el dissabte, on els forts vents van bufar durant tot el dia. Carrers, fonts, basses i rius gelats, rellissons inesperats i la construcció de ninots de neu van marcar el cap de setmana.

Les màquines llevaneu van tindre més activitat que de normal. Van haver d’actuar quasi a totes les carreteres comarcals i secundàries del Matarranya, des de Torredarques a Arenys de Lledó. Actuacions que es van començar a efectuar des de les 7.30 hores del dissabte, i que van anar acompanyades del llançament de sal en els trams més complicats. Van ser les carreteres de Torredarques, Mont-roig, Fontdespatla, Pena-roja, Ràfels, Fórnols, Beseit i La Portellada les que van generar més dificultats. Durant els dies de neu no es va produir cap accident important.

. Dos accidents a les Crestes

Però si el dia de la neu no vam haver de lamentar successos a les carreteres, estos sí que es van produir durant el divendres, on al Matarranya va caure precipitació en forma d’aigua. I va ser, una vegada més, la carretera A-1414 (entre Mont-roig i Vall-de-roures) la que va registrar els accidents. Van ser un total de tres, dos d’ells registrat en diferència de minuts al mateix punt quilomètric. Parlem de la zona baixa de les Crestes, a l’accés a la Torre del Visco, on dos cotxes se’n van eixir. En un d’ells es va veure implicada una veïna jove de Fontdespatla. En l’altre, un viatjant de l’empresa Coalsa.

Més informació: | | |