La indústria pregunta a Diputació què en pensa de que tres empreses queden fora de la DO Jamón de Teruel

comarquesnord.cat . Pena-roja . dimarts, 26 de febrer de 2013 .
Etiquetes: ,

A la reunió que van mantindre el vicepresident primer de la Diputació Provincial de Terol (DPT), Francisco Abril, i el president del Consell Comarcal, Francisco Esteve, amb el sector ramader del Matarranya també es va parlar de la Denominació d’Origen Jamón de Teruel. Al respecte, les indústries del territori li van preguntar sobre este afer i què opinava de que tres indústries del Matarranya es quedaren fora de la DO per a poder produir pernil amb este distintiu de qualitat.

Segons va concretar José Miguel Antolí, de Jamones Peñarroya (empresa afectada), “des de fa un any ens hem quedat fora i no podem produir. Abril ens va donar certa explicació, que hi ha una mica de desunió al sector, que en realitat sí que existeix, però no va voler entrar molt en detall perquè és un problema gros”. Els afectats van preguntar què solució se’ls pot donar des del punt de vista polític, però només “ens van prendre nota i no ens van resoldre res”.

. Un territori pioner

El sector recorda que el Matarranya ha estat pioner en producció de pernil de DO. Ja des dels seus orígens, Virgen de la Fuente va apostar moltíssim en matèria de races d’animals i la línia correcta a l’hora de fer un bon pernil. Antolí va defensar que “ara ens veiem que tot això no s’ha tingut per a res en compte, i ens diuen, paraules textuals, que cuidem única i exclusivament gorrinos per a ells, que ells es dedicaran a fer els pernils”. Antolí va afegir que “després de 20 anys elaborant este producte, que passo això és indignant”.

La nova llei sobre elaboració de pernil de Denominació d’Origen ha modificat les altituds dels assecadors, cosa que deixa fora alguns del Matarranya. A més, José Miguel Antolí va destacar que “de voluntat política per a resoldre això no n’hi ha. Vam estar a la Diputació i ningú ha mogut un fil per natres”. Antolí va remarcar que llevat “Francisco Esteve, com president de la Comarca, i Carlos Boné, alcalde de Valderrobres, que ens van acompanyar, la voluntat política és zero”.

. Assecat natural?

La indústria afectada recordava que si hi hagués un estudi que confirmés que per altitud “ens digueren que el pernil que fem natres no és tan bo com el que fan ells (referint-se als assecadors de la zona interior de Teruel), ho hauríem d’acceptar”. Segon Antolí, però, “això no s’ha presentat”. A més, recorda que “hi ha 22 assecadors de Terol que defensen l’assecat natural, complicat de defensar”, i que la mesura que afecta indústries d’aquí “no creiem que sigui per defensar la DO perquè ells, en percentatge, no fan molta quantitat”.

Més informació: |