El sud del Matarranya acumula més de 15 centímetres de neu en només vuit hores

comarquesnord.cat . Pena-roja . dijous, 28 de febrer de 2013 .

El sud del Matarranya està patint la nevada més forta d’este hivern. En només vuit hores, pobles com Mont-roig i Pena-roja han arribat a acumular més de 15 centímetres de neu a les teulades i els carrers. Una nevada que ha començat a caure a les vuit del matí, i que segons les previsions meteorològiques podria allargar-se fins demà a la tarda. La neu ha sorprès només els pobles de major altitud de la comarca, ja que les zones centre-nord del Matarranya han patit precipitació, però en forma de neu. Precipitació, per cert, important. A Vall-de-roures han caigut 30 litres, a Pena-roja 32, a Morella 30 més i a Mont-roig 15.

Els efectius de la Diputació Provincial i de la Comarca del Matarranya estaven al corrent de les amenaces de forta neu per a avui i demà, i les màquines llevaneus han començat a actuar a la N-232 i les carreteres comarcals i secundàries del Matarranya. Primer, llançant sal. Però després, abaixant les cunyes perquè la neu queia amb molta força. Algunes màquines inclús han intervingut en carrers de municipis del sud de la comarca, perquè el moviment de cotxes no era fàcil. Entrada la nit, segueix nevant a pobles de la serra, amb previsió de continuar durant 24 hores i arribar a acumular més de 30 centímetres de neu.

. Imatges espectaculars

Els punts més alts estaven completament blancs, com Punta Encanader, el Cingle de Sant Jaume o la Puntassa. Unes imatges espectaculars difícils de veure, ja que el cel ha estat molt tapat durant tot el dia en el sud del Matarranya. Dificultats per a moure’s per carrers d’alguns municipis, però també per a circular per les carreteres. Per a anar a Morella o a Vinaròs, era obligatori l’ús de cadenes al Port de Torremiró i el Port de Querol. En alguns moments del dia, la carretera inclús ha estat tancada. Davant l’alerta roja, els alumnes del IES Matarranya van tornar cap a casa abans de les deu del matí.

Precipitació que en altres pobles del Matarranya (pel moment) només ha caigut en forma de d’aigua, però una cota de neu que té previst baixar de cara a la nit i matinada de demà (el divendres). De fet, la cota podria baixar fins als 400 metres de cara a demà, tot i que els litres de precipitació no seran tan importants però sí significatius. I és que segons les últimes previsions del temps, entre avui i demà podrien arribar a caure fins a 100 litres per metre quadrat a la comarca del Matarranya. Avui la precipitació podria superar els 50 l. De cara a demà, més de 40 litres més.

. Diversió i suspensió de les classes

Els xiquets han estat els que més han agraït l’arribada de la neu. Al punt gòtic de Pena-roja hi havia ninots de neu fets, i també es veien volar boles de neu. Des del IES Matarranya, la direcció del centre ha decidit enviar els alumnes cap als seus pobles. Molts dels estudiants han arribat al seu poble abans de les 10 del matí, i en funció de com evolucioni esta nit la neu, els estudiants de la serra podrien no baixar demà a l’institut. Esta ha estat la nevada més forta que ha caigut en les tres últims hiverns a la nostra comarca. La llàstima ha estat que, de moment, no ha arribat a tots els pobles.