S’acumulen 67 centímetres de neu al sud del Matarranya en només 30 hores

comarquesnord.cat . Pena-roja . divendres, 1 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

El sud del Matarranya ha estat protagonista entre ahir i avui d’una nevada històrica. Els 67 centímetres acumulats en alguns nuclis de població del Matarranya (fins als 75 centímetres a les cotes més altes) han marcat el rècord de la nevada més important del segle XXI i que fins ara marcava la que va caure per a Reis ara fa tres anys. A més, els adults del sud de la nostra comarca parlaven de la nevada més forta que recorden, mentre que la gent més gran de Pena-roja creu que ha estat la segona nevada més potent que han viscut. 67 centímetres de neu que es tradueixen en una precipitació de 87 litres fins les set de la tarda.

Torredarques, Fontdespatla, Mont-roig i Pena-roja van estar els primers en veure la neu. Esta va començar a caure des de les vuit del matí d’ahir, i ha durat 30 hores. Poc a poc, la cota de neu va anar baixant, i la nit d’ahir pobles com La Freixneda, Ràfels, La Portellada, Fórnols, Beseit o Vall-de-roures es veien sorpresos ja per una neu que collava amb molta força. Destaquen els dos pams acumulats en alguns punts del centre de la comarca. Les últimes fuetades de la inestabilitat s’han produït a les tres de la tarda d’avui, encara que a termes com el de Vall-de-roures eren les set i encara queia alguna cosa.

En altres municipis, com la Vall del Tormo, Massalió i Calaceit anava caient alguna cosa durant la jornada d’avui, encara que el nord del Matarranya ha estat marcat sobretot per fortes pluges. Fortes precipitacions en forma d’aigua i de neu molt bones per al camp. Una nevada que ha generat, a la vegada, moltes complicacions. Problemes en els senyals de la televisió i internet, però sobretot amb el subministrament elèctric. Fins a 11 municipis del Matarranya han tingut problemes amb la llum, i des d’Endesa van reconèixer que hi havia 2.000 usuaris afectats.

. Tornant a la normalitat

En alguns municipis del Matarranya, els talls de llum es van produir a partir de la mitjanit de divendres, estant-se fins a 20 hores sense subministrament de llum. Talls que han afectat a municipis com Mont-roig, Fontdespatla, Valljunquera, Beseit, Pena-roja, Fórnols o La Portellada, i que segons han explicat alguns alcaldes i veïns, venien marcats per la caiguda d’alguns postes de la llum. Un d’ells ha tallat un tram de carretera a Fórnols, i a la línia que connecta Vall-de-roures amb el sud del Matarranya s’han desprès fins a 5 postes de la llum en un tram de 6 quilòmetres.

Els tècnics d’Endesa han estat treballant durant tot el dia en els municipis afectats, i molts d’ells han pogut recuperar el subministrament elèctric al final del dia gràcies a generadors instal·lats en cada poble. Els talls de llum també els han patit els municipis grans de la nostra comarca, com Vall-de-roures o Calaceit. Al tancament d’esta edició encara hi havia municipis i punts on no s’havia establert la normalitat del subministrament de la llum. Els problemes també han vingut marcat per la connexió entre carreteres, on els treballs de les llevaneus ha estat constant, com també per a accedir a les granges.

De fet, han hagut d’estar els mateixos veïns de cada poble els encarregats d’obrir camí per les vies d’accés a les explotacions ramaderes del sud del Matarranya. Tractors amb cunyes per a conduir per la neu i la solidaritat amb pales i molt d’esforç per a poder garantir el menjar dels gorrinos i els pollastres o perquè les vaques d’algun pastor entraven en part. Complicacions també per a accedir a Torredarques, on durant el dia era recomanable l’ús de les cadenes per a accedir al poble. El Port de Torremiró ha estat tancat durant un temps i la Guàrdia Civil informava de l’estat de les carreteres a les Ventes i Mont-roig.

. Els alumnes, a casa

Si ahir van ser retornats cap a casa a les nou i mitja del matí, els estudiants de l’institut del Matarranya han tingut festa durant la jornada d’avui. Un temps que han aprofitat per a fer ninots de neu, tirar-se boles i aprofitar estos moments que només es viuen a l’hivern. En algunes escoles del Matarranya tampoc ha hagut classe, bé perquè ha nevat molt o perquè les professors directament ja no podien arribar a les aules. I és que com l’última nevada, ben poques. Nevada històrica a la comarca del Matarranya que es tradueix en uns 90 litres segons els registres oficials.

Més informació: | |