Els Torneros del Sexenni participen del pregó de les festes de la Magdalena de Castelló

comarquesnord.cat . Castelló . dissabte, 2 de març de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Enguany el pregó que dona el tir d’eixida a les festes de la Magdalena de Castelló ha tingut molta participació dels Ports. I és que amb les grans representacions del rei En Jaume I galopant amb el cavall, o el quadre de Na Violant i les seues dames de companyia, també han desfilat elements molts representatius de la nostra comarca. Enguany i com ocorre en comptades ocasions, la dansa dels Torneros ha ballat pels principals carrers de la capital de la Plana. Els joves que encarnarien la dansa en les passades festes sexennals tornaven a enfundar-se els vestits florentins i feien reviure una de les danses més significatives del Sexenni de Morella. Esta dansa està integrada pels joves nascuts entre els anys 1993 i 1995. Un conjunt de 25 xics que han hagut de tornar a assajar per fer els salts i la resta d’acrobàcies de la dansa de la forma més lluïda. En esta ocasió i a pesar de semblar un grup nombrós, no podien estar tots.

La dansa dels Torneros destaca per l’hàbil maneig dels seus participants de les vares i amb les que realitzen exercicis d’autèntics malabaristes i, especialment, pel bot en què realitzen un gir de 360º graus quan estan en l’aire en paral·lel al sòl. Per això, requerixen d’uns quants mesos d’assajos per a dominar els passos que realitzen en els distints dies del Sexenni. Els passos que fan els Torners són molt originals i singulars i són una dansa de les més antigues de la Comunitat Valenciana. Com que des del mes d’agost a ara ha passat ja més de mig any, els torneros havien de tornar a practicar. Ara bé, afirmen que els retaules van ser un dur entrenament difícil d’oblidar.

Entre els moments més màgics de la dansa destaca el salt. Comença a sonar la dolçaina i les mirades s’aturen. Ballar fora de casa emociona, però els propis integrants es queden amb tots els sentiments que van despertar a cadascun dels retaules del 53 Sexenni.

Esta ja ha sigut l’última desfilada dels Torneros del 53 Sexenni de Morella. Ara caldrà esperar fins l’any 2018 per tornar-los a vore i ja serà en la pell dels joves que dins de 5 anys compliran els 18.

Més informació: | | |