La Llum de les Imatges restaura una casulla d’Olocau

comarquesnord.cat . Castelló . dissabte, 2 de març de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Els restauradores de la Llum de les Imatges han recuperat una de les casulles més antigues que es conserven a la Comunitat Valenciana. Aquesta peça d’indumentària litúrgica, que formarà part de l’exposició que prepara aquesta institució en el Maestrat, i que obrirà les seves portes a la fi d’aquest any, permet ser datada al segle XV per la seva tècnica i els seus materials. L’obra està realitzada en vellut de seda picat amb brodats aplicats en seda i or, i procedeix de l’església parroquial d’Olocau del Rei (Castelló).

Al costat d’aquesta peça, s’exhibiran un total de 250 obres d’art, amb l’objectiu de mostrar al públic amb una difusió rigorosa, el desenvolupament evolutiu de l’art de la zona del Maestrazgo, i dels seus principals protagonistes, en quatre seus expositives localitzades en les poblacions de Vinarós, Benicarló, Culla i Catí.

A la seva arribada al taller, la peça medieval es trobava en mal estat de conservació, i presentava zones desgastades en el vellut i brodats, amb taques de cera, i problemes de fixació. Durant els últims mesos, s’ha procedit a la neteja de la tela, i de tots els seus elements metàl·lics. La fase més important, dins del procés de recuperació, ha estat la consolidació del teixit, en alguns casos fixat amb punt de restauració.

Una vegada recuperada, mostra la seva esplendor originària i permet reconèixer, en la seva part frontal o davantera, una parella d’escuts heràldics brodats: L’escut de l’esquerra és el de la família Despuig, que mostra un camp de gules, i una muntanya d’or amb una flor de lis. L’escut de la dreta és el dels Artés, que representa sobre un camp de gules un gerro entallat, d’or, gringolado amb tres caps de serps.

Del total de les obres, La Llum de les Imatges ha seleccionat per a la seva restauració més d’un centenar, de les quals més de la meitat ja es troben en procés de recuperació en el Centre de Conservació de Béns Mobles. La resta de peces arribarà als tallers en les properes setmanes. En la seva major part són pintures sobre taula (29), però també hi ha una representació abundant de llenços (23), i una pintura sobre bronze (1); així com escultura en pedra i en fusta (8), obra en suport de paper (8), tèxtils (7) i orfebreria (17), de diferents èpoques i estils.

Més informació: | | |