La forta crescuda dels rius provoca problemes a Beseit, Pena-roja i Arenys de Lledó

comarquesnord.cat . Beseit . dimecres, 6 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

La forta crescuda dels rius pel desgel i les precipitacions caigudes en les últimes hores al Matarranya ha generat problemes en passos d’aigua i municipis concrets de la nostra comarca. El creixement del cabal dels rius Ulldemó, Matarranya, Algars i Tastavins ha tingut efectes a l’hora d’accedir a pistes forestals i a explotacions agràries, que en alguns casos han hagut de buscar vies alternatives. Problemes també per al transport escolar a Arenys de Lledó, on els pares van haver de portar els xiquets a l’institut perquè l’autobús no podia entrar al poble. Avui els han hagut de portar fins a Queretes per esta situació, a la vegada que el poble s’ha quedat sense llum per la caiguda d’un poste elèctric.

Rosa Casanova, alcaldessa d’Arenys de Lledó, va explicar que “el poble està sense llum des de les quatre de la matinada” i que “ens han dit que possiblement la recuperarem a partir de migdia” perquè estan treballant els tècnics. El poble està sense subministre de llum per la caiguda d’un dels postes a la carretera que uneix el municipi amb Lledó, una zona que ha patit forts despreniments durant els últims dies i que ha dificultat el trànsit per esta via de comunicació. A la vegada, el riu Algars va patir una crescuda important durant la jornada d’ahir, cosa que també va forçar el tall de la carretera entre Arenys de Lledó i Horta de Sant Joan durant unes hores perquè l’aigua passava per sobre del pont.

La pròpia Casanova va destacar en relació a la forta crescuda del riu Algars que “ens va sorprendre de matí perquè el creixement era bastant considerable. Durant les primeres hores no es podia passar, i els pares van haver de portar els xiquets fins Vall-de-roures perquè el cotxe de línia no ha pogut arribar”. Avui ha passat una cosa similar, i els pares han hagut de portar els alumnes fins a Queretes, on d’allí han pujat a l’autobús. Des del municipi van recordar que “crescudes així són habituals i estem acostumats. Anem a veure’l, però no es produeix cap incidència. El gran problema és més quan baixa la vall, perquè llavors les cases que estan a la vora de la carretera sí que tenen problemes”.

. El cas de Beseit

Des de Beseit, l’alcalde Alberto Moragrega va concretar que “els rius portaven cabals pareguts a la riuada de 2007 i després de les riuades hi haurà problemes i mals a camins i pistes forestals que no serà una situació fàcil”. Moragrega va afegir que “el riu Ulldemó va arribar a marcar cabals molt alts i va ser una cosa que ràpidament molts de camions no podien accedir a les explotacions per les passarel·les”. El riu Matarranya “ha portat un cabal extraordinari, i la previsió era de que no portava molta precipitació d’aigua”. A Beseit inclús es van arribar a límits importants com els d’anys enrere, on va destrossar la riuada la pista forestal.

Per exemple, el pas cap al Racó del Toscá era impossible a Beseit, com també l’entrada als Vila-Sants de Pena-roja per la passarel·la del riu Tastavins. Això va obligar alguns ramaders a accedir a les seues explotacions agràries i ramaderes per passos alternatius que no fos per sobre del riu. Destaquen també les espectaculars imatges que oferien els municipis de Vall-de-roures i Beseit amb el pas d’un Matarranya molt crescut. Encara que la imatge d’estes últimes setmanes d’hivern ens l’ha deixada el Salt de La Portellada amb unes imatges espectaculars. I és que un dels emblemes naturals del Tastavins i de la comarca en general baixa amb una espenta impressionant.

Més informació: |