Agents forestals destaquen que la nevada ha fet mal a més de 500.000 pins al Matarranya

comarquesnord.cat . Ràfels . dijous, 7 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

Desapareguda la neu i els rius tornant a uns cabals menys forts, arriba moment de fer valoració dels danys que ha ocasionat un temporal que ha acumulat més de 150 litres de precipitació al Matarranya. Al mal que ha fet a explotacions agràries i ramaderes cal sumar els desperfectes provocats al monte i a la massa de pinar. I és que agents forestals del territori creuen que la forta nevada ha destrossat i ha fet mal a més de 500.000 pins de la nostra comarca. Així ho valora José Luis Roda, forestal i regidor de l’Ajuntament de Ràfels, qui va afegir que el triangle Fórnols – Ràfels – La Portellada ha estat el més afectat per esta malesa al monte.

Roda va explicar que “hem fet una volta pel territori, i la zona pot ser més crítica és el triangle Fórnols, Ràfels, La Freixneda, La Portellada, on el bosc i el monte està molt afectat”. L’agent forestal va recordar que en esta zona “és on hi ha més pi carrasca i s’ha fonat més ràpid la neu”. Vies de comunicació com la carretera que connecta Fórnols i La Portellada, i que fins fa uns dies estava tallada al trànsit, “tant a ombria com a solana és espectacular la d’arbres trencats o arrancats”. La pista entre Fontdespatla i Ràfels està igual, com també la via de comunicació entre Ràfels i La Portellada. Un munt d’arbres a terra que de cara a “les pròximes plagues pot ser un problema”.

. A l’estiu, un polvorí

La caiguda de pins al monte, sigui pel vent o per les nevades com este últim cas, també esdevé un problema important de cara a l’estiu. El forestal José Luis Roda entén que “a l’estiu pot ser un polvorí” i per això s’han de buscar solucions. Actuar a tota la superfície forestal afectat “ho veiem impossible”, però sí seria oportú actuar en pistes i carreteres i en aquells punts on hi ha més perill. Roda va reconèixer que els pins han aguantat més en zones planes, però “a les pendents n’han caigut molts” i que en una superfície forestal afectada d’unes 20.000 o 30.000 hectàrees perfectament poden haver entre 500.000 i un milió d’arbres trencats.

Quant a les riuades, Roda explicava “tenim una memòria molt curta”, i “de fet riuades com les d’ara eren riuades normals i anuals”. El que passa és que “últimament neva i plou menys i hem perdut estes costums”. Al respecte, “si hagués nevat més sovint, pos segurament no hagués segut tan escandalosa com ara la trencadissa”. I per a trobar un any amb conseqüències similars, José Luis Roda va fer menció a la nevada del 14 d’abril de 1991, “una nevada de primavera, amb els ametllers amb tota la fulla que els va trencar” i fent molt de mal a la zona alta del Matarranya, amb molts pins trencats a Torredarques, La Sorollera i Mont-roig.

Més informació: |