El nivell de nitrats de l’aqüífer del Salt de La Portellada baixa a 46 mil·ligrams per litre

comarquesnord.cat . La Portellada . dijous, 7 de març de 2013 .
Etiquetes:

Les últimes anàlisis fetes a l’aqüífer del Salt de La Portellada estableixen que l’aigua és òptima per al consum humà. De fet, la darrera d’estes anàlisis marca que el nivell de nitrats és de 46 mil·ligrams per litre (mg/l), quan el Reial Decret 140/2003 estableix en els 50 mg/l el límit màxim per a considerar una aigua apta per al consum. Tot i això, el municipi vol ser caut perquè la reducció dels nitrats ha vingut associada per la crescuda dels rius i els aqüífers del subsol. Per tant, l’índex de contaminants pot tornar a créixer quan els cabals del riu Tastavins tornen a moderar-se.

El mes de gener de 2012, es va prohibir el consum d’aigua de boca de l’aqüífer del Salt de La Portellada per alt nivell en nitrats. De fet, en aquells moments, degut a la sequera, la concentració de nitrats es situava en l’entorn de 80 mil·ligrams, quan el límit és de 50. Ara ha baixat fins els 46 mg/l i les últimes tres anàlisis marquen que l’aigua seria òptima per al consum i, per tant, potable. Tot i això, des del consistori consideren que la solució al problema de l’abastament d’aigua a llarg temps només pot ser una, i esta es centraria en portar l’aigua des d’un altre aqüífer, cosa en la que s’està treballant en estos moments.

De moment, els pegats que s’han utilitzat han anat per diverses línies, encara que des de la Diputació i l’Ajuntament de La Portellada s’ha acordat finalment buscar un nou aqüífer i portar aigua fins el poble des d’un altre punt del terme municipal. Els sondejos van detectar dos pous amb una qualitat i quantitat d’aigua òptimes per La Portellada. Pel camí s’han quedat altres opcions (finalment desestimades) com reforçar la depuradora del Salt o instal·lar una desnitrificadora potent que portés a les aixetes aigua de qualitat. Les últimes anàlisis del Salt diuen que l’aigua és òptima, encara que el nivell dels nitrats pot tornar a créixer.

Més informació: